Suomalaisia päätyy sairaalaan Ainot ja Reinot jalassa – käyttöohjeisiin tulee tarkennus

Lehdenhakureissulla tai roskia viedessä tapahtuva kompurointi johtaa talvellla usein sairaalareissuun. Ulos lähdetään väärissä kengissä.

terveys
Vaaleanpunaiset ainot jaloissa
Satu Krautsuk / Yle

Kipsimestareilla on pitänyt tänä talvena kiirettä. Vaihteleva sää on harhauttanut ulkona tallustajia kaatumaan reissullaan. Yleisimmin murtuu nilkka tai ranne, jotka pitää kipsata tai jopa leikata.

– Kelit ovat olleet poikkeukselliset. Ihmiset eivät ole katsoneet pihaa, kun ovat lähteneet hakemaan lehteä tai viemään roskapussia, kertoo Kari Happonen, yksi Kymenlaakson keskussairaalan kipsimestareista.

Vahinkoilmoituksissa toistuvat nämä kaksi tarinaa: on kaaduttu lehteä hakiessa tai roskia viedessä. Kaatuja on luottanut edellisenä päivänä tehtyyn hiekoitukseen, joka onkin painunut uuden jään alle, tai sitten reissulle on lähdetty sisäkengät jalassa.

– Se on iänikuinen ongelma, mutta se on jostain syystä korostunut tänä talvena. Ihmisten pitäisi alkaa katsoa keliä, kun he lähtevät ulos. Roskapussin voi jättää viemättä ennemmin kuin lähteä kokeilemaan, että pysyykö pystyssä vai ei, Happonen toteaa.

Varsinkin kenkien valinnassa tulisi Happosen mielestä käyttää harkintaa. Ulos lähdetään aamutohveleissa: esimerkiksi Ainoissa, Reinoissa tai Crocseissa, joiden pito jäällä on olematon.

– Haastattelujen yhteydessä tulee esille, että olisi ne nastakengätkin löytyneet, mutta eipä tullut laitettua. Se on sama kuin lähtisi autolla ajamaan lyhyttä matkaa ja jättää turvavyö kiinnittämättä. Silloinhan se vahinko sattuu.

– Juttelemme kyllä asiakkaan kanssa kengistä. Se on samanlaista valistusta kuin tupankanpolton tai viinan käytön kohdalla, Happonen sanoo.

Varoituskortit kenkälaatikoihin

Kompurointia tapahtuu monenlaisissa kengissä kuten suosituissa sisätiloihin tarkoitetuissa Reino ja Aino –tohveleissa. Moni pukee aamulla tutut jalkineet lehdenhakureissulle liukkaitta ajattelematta. Reino & Aino -yhtiön toimitusjohtaja Arto Huhtinen ei tätä kuitenkaan suosittele.

– Reinot ja Ainot on tarkoitettu ensisijaisesti sisäkengiksi. Ne ovat ilman muuta jäisellä kelillä liukkaat. Niissä on kumipohjat, enkä suosittele niitä ulkokäyttöön, varsinkaan talvella.

– Mutta ymmärrän hyvin, että useasti ne on helppo laittaa jalkaan ja sitten saattaa liukastua. Ainoja ja Reinoja on ollut olemassa yli 80 vuotta, niistä voi olla vaikea luopua. Aamulehden haku on ollut perinteisesti sellainen, jossa niitä on käytetty, Huhtinen toteaa.

Kaatuilijat ovat ymmärtäneet oman vastuunsa, eikä kenkäyhtiötä ole vahingoista syytetty.

– Tästä asiasta minuun on otettu yhteyttä vain kerran aikaisemmin kymmenen vuoden aikana. Vakuutusyhtiötkään eivät ole olleet yhteydessä.

Nykyään varoitukset löytyvät esitteistä ja nettisivuilta. Etenkään ikäihmiset eivät niitä välttämättä osaa hakea. Huhtinen ottaakin sairaalan kokemuksista vaarin: tohveleiden käyttöä ryhdytään ohjeistamaan entistä paremmin.

– Jokainen kaatuminen on turha. Tulemme laittamaan tästä eteenpäin aina erillisen varoituskortin kenkälaatikkoon mukaan.

Varoituskortteja ryhdytään pakkaamaan kenkälaatikoihin torstaista alkaen.