Salametsästys, verovilppi ja koulun rukoushetki – suomalaiset innostuivat käräyttämään nimettömästi netissä

Nimettömiä vihjeitä voi lähettää verkon kautta poliisin ja verottajan lisäksi esimerkiksi luonnonsuojelijoille ja vapaa-ajattelijoille. Poliisin mukaan tuhansien vihjeiden joukossa on silkkaa tajunnanvirtaa, mutta myös tietoa vakavista rikoksista.

Kotimaa
Poliisin nettivinkin kautta tuli viime vuonna yli 12 000 vihjettä
Poliisin nettivinkin kautta tuli viime vuonna yli 12 000 vihjettä.Valtteri Kykkänen / Yle

Viime aikoina internetiin on avattu useita sivustoja, joiden kautta voi tehdä nimettömänä ilmiannon havaitsemastaan rikoksesta tai muusta epäkohdasta.

Esimerkiksi verohallinto avasi kuukausi sitten verkkolomakkeen, jonka kautta ihmiset voivat ilmoittaa verovilppiepäilyistään. Aiemmin verovilpistä pystyi ilmoittamaan puhelimitse. Vinkki voi liittyä esimerkiksi myyntiin ohi kassan, kirjanpitoon tai pimeään työvoimaan.

Palvelulle on selvästi ollut kysyntää, sillä ensimmäisen kuukauden aikana vinkkejä on tullut jo noin tuhat. Aiemmin verottajalle on tullut nimettömiä vihjeitä vuosittain muutama tuhat. Palvelun perustaminen on osa harmaan talouden torjuntaa.

– Ennakoimme, että jatkossa ilmoitetaan entistä pienemmistä rikkeistä. Valtaosa tapauksista hoidetaan hallinnollisesti verottajan toimesta. Vain kourallinen vinkeistä johtaa tutkintapyynnön tekemiseen poliisille, sanoo tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen Uudenmaan verotarkastusyksiköstä.

Poliisi tutkii kaikki vihjeet

Poliisin nettivinkki-lomakkeen kautta tuli viime vuonna yli 12 000 vihjettä rikoksesta. Palvelu on alun perin tarkoitettu verkossa tapahtuvien rikosten selvittelyyn, mutta suurin osa nimettömistä vinkeistä liittyy muihin tapauksiin, esimerkiksi järjestyshäiriöihin. Jokainen vihje tutkitaan.

Rikoskomisario Sari Saranin mukaan verkon kautta tulee joskus vinkkejä hyvin vakavistakin rikoksista.

– Vinkkien joukossa on toisaalta myös ihan tajunnanvirtaa. Tyypillinen tapaus on sellainen, että rikosta suunnitelleesta porukasta yksi tulee järkiinsä ja antaa ilmoittaa nimettömästi, toteaa Sarani.

Suomen luonnonsuojeluliitto aloitti vastikään yhteistyön WildLeaks-sivuston kanssa. Sivuston kautta voi ilmoittaa nimettömästi esimerkiksi salametsästykseen liittyvistä havainnoista. Suomessa salametsästystä on esiintynyt esimerkiksi susien kohdalla.

Joskus on myös tilanteita, jossa ilmoituksia vastaanottava viranomainen on itse aktiivisesti mukana jahtiporukassa

Henrik Wolff

Luonnonsuojeluliiton petoryhmän puheenjohtaja Henrik Wolff sanoo, että kentältä tulleiden viestien mukaan epäkohdista kertominen omalla nimellä voi olla vaikeaa ryhmäpaineen vuoksi.

– Joskus on myös tilanteita, jossa ilmoituksia vastaanottava viranomainen on itse aktiivisesti mukana jahtiporukassa. Meillä on asiantuntijoita, jotka arvioivat vinkkien merkitystä ja tarvittaessa vievät ne poliisille, toteaa Wolff.

"Ei pienellä paikkakunnalla kukaan uskalla inahtaa"

Nimettömiä ilmiantoja voi tehdä nykyäään myös koulujen ja päiväkotien uskonnollisiksi koetuista tilaisuuksista. Vapaa-ajattelijoiden ja Uskonnottomat Suomessa ry:n yhteinen Kantelupukki-sivusto lanseerattiin äskettäin.

Tarkoituksena on huolehtia uskonnonvapauden toteutumisesta. Ilmoituksia pyydetään esimerkiksi siitä, jos koululuokkaa on rukoilutettu, kriisiapua on tarjonnut kirkon työntekijä tai musiikin tunnilla on laulettu virsiä. Kanteluita on tullut toistaiseksi kymmenkunta, palautetta hieman enemmän.

Ongelmia on varsinkin pienillä paikkakunnilla, jossa seurakunta on merkittävä toimija

Kaisa Robbins

– Itse olen aina aktiivisesti yhteydessä kouluun jos huomaan jotakin huomautettavaa. Suurin osa ei kehtaa tai jaksa tehdä sitä. Ongelmia on varsinkin pienillä paikkakunnilla, jossa seurakunta on merkittävä toimija. Ei sellaisessa yhteisössä kukaan uskalla inahtaakaan, sanoo Uskonnottomat Suomessa ry:n puheenjohtaja Kaisa Robbins.

Ensijaisesti epäkohdat pyritään ratkaisemaan keskustelemalla koulun tai päiväkodin kanssa, mutta tarvittaessa kantelu voidaan tehdä myös aluehallintovirastolle.

Kari Hännikäinen Tampereen vapaa-ajattelijoista sanoo, että sivusto on tarkoitettu ennen kaikkea tiedonjakoon. Nimestään huolimatta Kantelupukki ei ole ensisijaisesti kantelusivusto. Nimi on Hännikäisen mukaan ironiaa.