Britannia laillisti kiistellyn hedelmöityshoidon: Lapsella saa olla kolme biologista vanhempaa

Britannia on ensimmäinen maa, joka sallii kolmen henkilön DNA:ta yhdistävän koeputkihedelmöityksen. Tarkoituksena on estää vakavien sairauksien periytymistä lapselle.

Ulkomaat
Koeputkihedelmöitys.
Waltraud Grubitzsch / EPA

Britannian parlamentin ylähuone päätti tiistaina sallia niin kutsutun kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen. Siinä lapsi saisi pääosan geeneistään äidiltä ja isältä, mutta mitokondrioiden sisältämä DNA tulisi naispuoliselta lahjoittajalta.

Parlamentin alahuone hyväksyi lakimuutoksen jo aiemmin tässä kuussa. Britannia on ensimmäinen maa, joka laillistaa kiistellyn menetelmän.

Asiantuntijoiden mukaan ensimmäiset hoidon avulla alkunsa saaneet lapset voivat syntyä jo vuonna 2016, vaikka menetelmä on vielä kokeiluvaiheessa.

Säästäisi vakavilta sairauksilta

Menetelmää käytettäisiin silloin, kun äidin mitokondrioissa on geenivirhe, jonka tiedetään aiheuttavan lapselle vakavan sairauden. Mitokondriot ovat energiaa tuottavia soluelimiä, jotka sisältävät hiukan omaa DNA:ta. Ne periytyvät lapselle aina äidiltä. Suora periytyminen tarkoittaa sitä, että myös geenivirheet välittyvät sellaisenaan.

Mitokondrioiden toimintahäiriöt voivat aiheuttaa hyvin vakavia sairauksia, esimerkiksi kuuroutta, sisäelinten toimintahäiriöitä tai hermoston rappeutumista. Pahimmillaan mitokondriotaudit puhkeavat heti syntymän jälkeen ja johtavat pikkulapsen kuolemaan. Britannian terveysministeriön mukaan jokin mitokondriotauti diagnosoidaan yhdellä 6 500 lapsesta.

Uutistoimisto AP:n mukaan on todennäköistä, että kolmen vanhemman koeputkihedelmöitykseen turvautuisi noin kymmenkunta brittiparia vuosittain. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) hoito voisi auttaa 150:tä paria vuodessa.

Turvallisuus epävarma

Menetelmää vastustava kampanjaryhmä Center for Genetics and Society kuvaili lakimuutosta "historialliseksi virheeksi". Sen johtajan Marcy Darnovskyn mukaan menetelmä aiheuttaa geneettisiä muutoksia, joiden vaikutusta ei tunneta ja jotka tulevat periytymään seuraaville sukupolville. Britannian katolisen ja anglikaanisen kirkon mukaan hoito ei ole turvallista tai eettistä.

Kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen vastustajat ovat perustelleet, että kun lapsen perimän peukalointi on kerran sallittu, se tulee ennen pitkää johtamaan geneettisesti paranneltuihin design-vauvoihin.

Helsingin yliopiston lisääntymislääketieteen professori, Hyksin Naistenklinikan osastonylilääkäri Aila Tiitinen arvioi viime vuonna Ylen haastattelussa, että menetelmän turvallisuuden selvittämiseen menee vuosikymmeniä.

Vaikka mikään maa ei ole tätä ennen laillistanut kolmen vanhemman koeputkihedelmöitystä, joitakin kolmen ihmisen geenejä kantavia lapsia tiedetään jo syntyneen.

BBC (siirryt toiseen palveluun) ja New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertoivat viime kesänä, että yhdysvaltalaisella klinikalla kehitettiin 1990-luvulla kokeellinen menetelmä, jossa hedelmöitettävään munasoluun ruiskutettiin lahjoittajanaisen solulimaa. Soluliman mukana siirtyi myös pieni määrä mitokondrioita. Tuolloin menetelmää kehittänyt lääkäri Jacques Cohen arvioi BBC:lle, että yhteensä noin 30–50 lasta ehti syntyä hoidon avulla, ennen kuin Yhdysvaltain viranomaiset kielsivät sen vuonna 2002.

Lähteet: AP, Reuters