Psykologi: Kun päätöksenteko junnaa, anna intuitiolle tilaa

Toisilta päätöksen tekeminen käy kätevästi, toiset vatvovat eri vaihtoehtoja loputtomasti. Psykologi Hanna Markuksela on itse tietoisesti opetellut tekemään päätöksiä ripeämmin. Nyt hän kertoo, miten hyvä päätös syntyy.

ilmiöt
Ihminen kannattelee käsissään makkaratikkua ja pihvilautasta. Taustalla laiva, lentokone ja auto.
Hyvä päätös vaatii aktiivista pohdintaa ja tarpeeksi aikaa, kertoo psykologi Hanna Markuksela.

Pizzapaikka, pastaravintola, soppabaari vai sittenkin salaattibuffa? Lounaspaikan valinta on usein yllättävän vaikea tehtävä, sillä nälkäisenä päätösten tekeminen saattaa tuntua mahdottomalta.

Kylläisyyden tunteen lisäksi ihmisen päätöksentekokykyyn vaikuttavat monet muutkin tekijät aiemmista elämänkokemuksista aivojen välittäjäaineisiin. Psykologi Hanna Markuksela kertoo, että myös sukupuolella on havaittu olevan merkitystä.

– On saatu selville, että naiset kestävät stressitilannetta paremmin ja pystyvät tekemään harkitumpia päätöksiä. Miehillä stressihormonitasot nousevat selvästi, mikä voi sumentaa päätöksentekoprosessia. Naisilla stressihormonipiikki ei ole niin suuri.

Toisaalta naiset saattavat puntaroida eri vaihtoehtoja turhankin pitkään – jopa neuroottisuuteen saakka. Markukselan mukaan naisilla voi olla miehiä enemmän taipumusta ottaa pikkuseikkoja huomioon ja varmistella, ettei vain mikään päätöksessä menisi pieleen.

– Työeälämässä ja yritysmaailmassa moni nainen joutuu opettelemaan miesmäistä strategiaa. Eli ei keskitytä pieniin asioihin, vaan erotetaan se mikä on tärkeää ja olennaista, ja muu saa sitten mennä vähän miten se menee.

Intuitio on oiva apu

Markuksela kertoo, että kaikkein eniten hänen vastaanotollaan pohditaan parisuhteeseen ja ammatinvalintaan liittyviä päätöksiä: pitäisikö jäädä vai lähteä, ottaa riski ja panna kaikki uusiksi vai kannattaisiko kuitenkin tyytyä siihen, mitä jo elämässä on.

Miehillä stressihormonitasot nousevat selvästi, mikä voi sumentaa päätöksentekoa.

Hanna Markuksela, psykologi

Psykologi ei tee päätöksiä toisten puolesta vaan antaa työkaluja siihen, että asiakas voi itse tehdä päätöksen, jonka kanssa on jatkossa hyvä elää.

Markukselan mukaan hyvä päätös vaatii aktiivista pohdintaa ja aikaa, sillä aivot joutuvat käsittelemään valtavan tietomassan. Apunamme on onneksi hieno työkalu, intuitio.

– Ensin käydään kaikki erilaiset ratkaisuvaihtoehdot läpi ja sen jälkeen annetaan ajan kulua. Kun annetaan intuitiolle aikaa työstää asiaa, yhtäkkiä voi tulla sellainen kirkas oivalluksen hetki, että nyt tiedän, mitä minun pitää tehdä.

Usein ihmisillä on myös taipumus antaa automaattivastaus, joka ei lähemmällä tarkastelulla osoittaudukaan hyväksi ratkaisuksi.

– Kannattaa kysyä, että saanko miettiä ja kuinka kauan, ennen kuin ratkaisu on tehtävä.

Havahtuminen videovuokraamossa

Markuksela on itsekin joutunut tekemään töitä päättämättömyytensä kanssa.

Yhtäkkiä voi tulla sellainen kirkas oivalluksen hetki, että nyt tiedän, mitä minun pitää tehdä.

Hanna Markuksela, psykologi

Havahtuminen tapahtui aikoinaan videovuokraamossa, jossa hän vietti pari tuntia videoiden takakansia lukien, kun ei osannut päättää, minkä valitsisi.

– Sitten videovuokraamon myyjä kysyi, että onko neidillä vaikeuksia päätöksenteossa. Huomasin, että eihän tämä ole normaalia.

Jos jokaista pientäkin päätöstä pitää puntaroida tuntikaupalla, siihen kuluu valtavasti aikaa ja vähitellen se alkaa myös stressata. Markuksela päättikin ihan systemaattisesti opetella tekemään päätöksiä ripeämmin varsinkin pikkuasioissa.

– Eihän niillä oikeasti ole niin väliä ja intuitio pystyy tekemään ne päätökset aika nopeasti.

Päättämättömyydessä on toki hyvätkin puolensa: ei tule tehtyä impulsiivisia tempauksia, joita joutuisi myöhemmin katumaan. Harkitsevainen ihminen ei lähetä pikaistuksissaan vihaviestiä työkavereilleen, vaan viilaa diplomaattisen vastauksen.