Valtaosa Britannian muslimeista ei hyväksy kostotoimia Mohammed-kuvista

Ylivoimainen enemmistö muslimeista sanoo, että Britannian lakeja tulee noudattaa. Silti noin neljännes piti Pariisissa tehtyä terrori-iskua jollakin tasolla oikeutettuna.

Ulkomaat

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) on tehnyt kyselyn Britannian muslimien ajatuksista liittyen mm. profeetta Muhammedista tehtyihin pilakuviin. Kysely juontaa juurensa Pariisissa tammikuussa tehtyyn terrori-iskuun.

Vastausten mukaan 68 prosenttia Britannian muslimeista ei hyväksy sitä, että muslimit kostavat pilakuvien tekijälle. Lähes neljännes, eli 24 prosenttia kuitenkin katsoi, että väkivalta pilakuvien tekijöitä kohtaan oli jollakin tasolla puolusteltavissa.

80 prosenttia vastaajista piti Muhammedista tehtyjä pilapiirroksia hyvin loukkaavina.

Tuhannesta kyselyyn osallistuneesta muslimista 27 prosenttia piti Pariisissa Charlie Hebdo -lehteen tehtyä terrori-iskua ainakin jossain määrin oikeutettuna.

Vastaajista ylivoimainen enemmistö, 95 prosenttia, tunsi joka tapauksessa lojaalisuutta Britanniaa kohtaan ja 93 prosenttia sanoi, että Britannian lakeja on noudatettava.

Kyselyn mukaan lähes puolet kyselyyn vastaajista kertoi tuntevansa syrjintää uskontonsa takia ja että Britannia oli heidän mielestään muuttumassa vähemmän suvaitsevaiseksi maaksi elää.