Taasko vitkuttelua? Alv-vapauden rajan nosto hautautumassa valiokuntaan

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston kokoomuslainen puheenjohtaja Sampsa Kataja kiistää jarrutuksen.

politiikka

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mainostama kädenojennus pienyrittäjille ja itsensä työllistäjille on joutunut yllättäviin vaikeuksiin eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa. Alv-vapauden ja kuitittomuuden alarajan nosto 8 500 euron vuotuisesta liikevaihdosta 10 000 euroon ei ehkä toteudu.

Oppositiosta kerrotaan jarruttajien tulevan tälläkin kertaa kokoomuksesta. Verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja ei ole ehdolla ensi vaaleissa.

Kataja kiistää jarrutuksen. Hän sanoo kaikkien eduskuntaryhmien toivovan suurempaa alarajan korotusta, mutta se voi vaatia neuvotteluja EU-komission kanssa. Silloin nyt esillä oleva korotus todennäköisesti raukeaisi aikapulan vuoksi. Lisäksi hän sanoo tutkimusten osoittavan, että alarajan korotukseen varatut 41 miljoonaa euroa eivät juuri lisäisi työllisyyttä.

Kun alv-rajan nosto oli viime viikolla lähetekeskustelussa, niin oppositio kuin Suomen yrittäjätkin pitivät muutosta lähinnä kosmeettisena ja vaativat alarajaa paljon suuremmaksi. Oikeansuuntaisena askelta kuitenkin pidettiin.