1. yle.fi
  2. Uutiset

Joensuu-Jukolan järjestäminen vauhdissa: huiput ja harrastajat kohtaavat Harpatin maastossa

Joensuussa vuonna 2017 järjestettävän massasuunnistustapahtuman järjestelyt ovat pitkällä. Kalevan Rasti järjestää Enossa Jukolan ja Venlojen viestit.

urheilu
Arja Makkonen
Kilpailunjohtaja Arja Makkonen esittelee Joensuu-Jukolan logoa, jonka on suunnitellut Mari Aarikka. Riikka Heikkilä / Yle

Suomen suurimpaan aikuisliikuntatapahtumaan odotetaan Joensuussa yhteensä 40 000 kisavierasta. Joensuu-Jukolan kilpailunjohtajana toimii 11 vuotta Kalevan Rastin puheenjohtajana toiminut Arja Makkonen.

– Olen ollut lapsesta saakka urheiluseuratoiminnassa mukana monella tapaa ja Kalevan Rastissa puheenjohtajana. Tämä oli sopiva jatkumo, Makkonen kertoo.

Kalevan Rasti sai kisojen järjestelyoikeudet vuonna 2011 ja tapahtuma järjestetään 17.6.-18.6.2017. Työt ovat täydessä vauhdissa; kilpailumaaston kartoitustyö valmistuu keväällä 2015 ja ratasuunnittelu on hyvässä vaiheessa. Maasto tarjoaa haastetta sekä huippu- että kuntosuunnistajille, lupaa kilpailunjohtaja.

Harjoituskiellolla halutaan taata tasapuoliset olosuhteet kaikille kilpailijoille, ja suunnistajat kyllä kunnioittavat tätä kieltoa hyvin.

Arja Makkonen

– Harpatin maasto on mielenkiintoinen, siellä löytyy helppokulkuista ja vaativaa maastoa. Se on tyypillistä vaaramaisemaa, sekametsää. Ratasuunnittelulla ja hyvällä kartoitustyöllä siitä saadaan riittävän vaativa huippusuunnistajille ja mielenkiintoinen niille tuhansille harrastajajoukkeille, jotka sinne tulevat.

Harjoituskielto kisa-alueella

Joensuu-Jukolan kartantekijäksi on valikoitunut karttavelhoksikin tituleerattu Jussi Silvennoinen. Reitit ja kartat ovat luonnollisesti suuri salaisuus, eikä kisa-alueellekaan ole suunnistajilla asiaa, muistuttaa Makkonen.

– Harjoituskiellolla halutaan taata tasapuoliset olosuhteet kaikille kilpailijoille, ja suunnistajat kyllä kunnioittavat tätä kieltoa hyvin ja jos haluaisi käydä harjoittelemassa ja sieltä tavataan, niin ei pääse osallistumaan Jukolan viestiin. Siinä varmasti tarpeeksi motivaatiota kunnioittaa näitä kilpailukieltoalueita.

Joensuu-Jukolan kilpailukeskus tulee sijaitsemaan Enon koulukeskuksessa. Ennen kisoja järjestäjät joutuvat ratkomaan muutamia pulmia.

Joudumme turvautumaan Jukolan historiassa ensimmäisen kerran kuljetuksiin parkkipaikkojen ja kilpailukeskuksen välillä.

– Ehkä suurin haaste tällä hetkellä on se, että miten me saamme aika valtaisan liikenteen sujumaan niin, ettei se häiritse kuntakeskuksen toimintaa. Siellä ei ole mitään isoja aukeita alueita, lentokenttää tai muuta, niin joudumme turvautumaan Jukolan historiassa ensimmäisen kerran kuljetuksiin parkkipaikkojen ja kilpailukeskuksen välillä. Se aiheuttaa suunnittelua, mutta olemme hyvissä ajoin liikkeellä ja varmasti löydämme sellaisen ratkaisun mikä toimii hyvin, Arja Makkonen sanoo.

Kalevan Rasti on voittanut Jukolan viestin vuosina 2004, 2005, 2007 ja 2012-2014 sekä Venlojen viestin 1979 ja 1992. Seura on ollut 2000-luvulla Suomen menestyksekkäin. Seura on järjestänyt Jukolan viestin Liperin Pärnävaaralla 1982 ja 2000.

Lue seuraavaksi