Ranskan juutalaiset tekevät yhä surutyötä

Ranskassa juutalaisten poismuutto maasta on edelleen kiihtynyt. Euroopan suurin juutalaisvähemmistö tekee yhä surutyötä Pariisin terrori-iskujen jälkeen, mutta samalla yhteisön turvattomuuden tunne on lisääntynyt.

Ulkomaat
Katunäkymä Pariisissa.
Juutalaismiehiä Le Marais’n historiallisessa juutalaiskorttelissa.Annastiina Heikkilä / Yle

Terrori-iskujen kohteena ollut Itä-Pariisissa sijaitseva kosher-ruokakauppa on yhä raskaassa poliisivartioinnissa. Tammikuun panttivankidraamassa kuoli neljä juutalaista ja heidän muistokseen tuodaan kaupan eteen edelleen päivittäin kukkia ja kynttilöitä.

Paikalle tullut juutalaismies lukee suruviestejä liikuttuneena.

– Iskuissa olisi voinut kuolla kuka tahansa, mikä on pelottava ajatus. Toivon, että tällainen silmitön viha loppuisi, mutta niin ei näytä toistaiseksi käyneen, Meyer Cohen huokaa, viitaten Kööpenhaminan synagoga-iskuun ja juutalaisen hautausmaan häpäisyyn Pohjois-Ranskassa.

Surutyötä jatketaan myös parin korttelin päässä sijaitsevassa, niin ikään tiukasti vartioidussa Vincennes’in synagogassa. Seurakunnan päärabbi on jutellut viime viikkoina tiiviisti panttivankidraamasta hengissä selvinneiden kanssa. Hän on myös auttanut muiden seurakuntalaisten kanssa perheitä, jotka menettivät terrori-iskussa omaisiaan.

– Ihmisillä on ollut valtava tarve keskustella tapahtumista. Tämä on ollut yhteistä surutyötä, joka on myös hitsannut meidät entistä tiiviimmin yhteen, rabbi Hay Krief sanoo.

Hänen mukaansa avoimen keskustelun ohella paras selviytymiskeino on ollut mahdollisimman nopea paluu arkirutiineihin.

– Olemme pyrkineet näyttämään itsellemme ja muille, että pelko ei ole saanut täällä kotikortteleissamme valtaa.

”Netanyahu politikoi”

Osa Vincennes’in juutalaisen seurakunnan jäsenistä on kuitenkin lähtenyt pois Ranskasta. Syynä on turvattomuuden tunne, sillä erilaiset juutalaisvastaiset väkivallanteot ovat Ranskassa viime vuosina lisääntyneet.

Tilanteesta on ottanut poliittisen hyödyn irti etenkin Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu. Hän on toistuvasti kehottanut Ranskan ja muun Euroopan juutalaisia muuttamaan Israeliin.

Rabbi Krief suhtautuu vetoomuksiin tyynesti, hänen mukaansa ne ovat osa julkisuuspeliä.

– Nämä lausunnot ovat osa Netanyahun vaalikampanjaa. Ei niissä ollut meille juutalaisille mitään uutta, tiedämme kyllä olevamme Israeliin tervetulleita, Krief sanoo.

Rabbi ei halua neuvoa seurakuntaansa lähtemään tai jäämään Ranskaan.

– Kyseessä on jokaisen henkilökohtainen ratkaisu, jota kukaan ei tee hetken mielijohteesta.

Kipa on kadulla harvinaiseksi käynyt näky

Moni Ranskan juutalainen välttää nykyään näkyvien uskonnollisten symbolien kuten kipa-päähineen tai Daavidin tähti -korujen käyttämistä. Myös juutalais- ja muslimiyhteisön välit ovat terrori-iskun jälkeen kiristyneet.

– Ilmassa on epävarmuutta, en tunne olevani Ranskassa enää kotonani. Juutalaiset ovat integroituneet Ranskaan hyvin, mutta siitä huolimatta on pelottavaa poistua kodistaan, Nataniel Allali -niminen nuori juutalaismies toteaa.

Hän suunnittelee itsekin poismuuttoa Ranskasta, vaikkei vielä tiedäkään, mihin kannattaisi lähetä.

– Monet tuttuni ovat muuttaneet pois maasta terrori-iskujen jälkeen. Osa oli suunnitellut poismuuttoa jo pitkään ja tämä antoi siihen lopullisen sysäyksen. Toiset taas vaan pakkasivat tavaransa ja häipyivät, Allali kertoo.

Sekä Ranskan presidentti François Hollande että pääministeri Valls ovat muistuttaneet, että juutalaisväestön turvallisuus pyritään turvaamaan kaikin mahdollisin tavoin. Vincennes’in rabbin mukaan nyt vaaditaan sanojen lisäksi tekoja.

– Euroopan hallitusten tehtävänä on nyt pohtia, minkälaisiin toimiin pitää ryhtyä, jotta terrorismin ja antisemitismin kasvu estetään. Juutalaisviha on eräänlainen yhteiskunnan mittari, se heijastaa arvojen koventumista laajemminkin, rabbi Hay Krief toteaa.