Pomon pyörällä töihin? – Työsuhdepyörät yleistyvät hitaasti

Turussa yritys voi hankkia työntekijälleen polkupyörän leasing-sopimuksella. Pyöriä hankkivat etenkin alle 50 hengen yritykset. Työterveyslaitos kannustaa työnantajia panostamaan työmatkapyöräilyyn.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

– Yrityksillä on yhä enemmän kiinnostusta työsuhdepyöriin, sanoo turkulaisen Nummen Pyörän kauppias Jari Petäjä.

Petäjän pyöräliike on tarjonnut työsuhdepyöriä vuodesta 2008 alkaen. Työsuhdepyörän sopimuskausi on kaksi vuotta. Leasing-sopimukseen kuuluu varkausvakuutus ja määräaikaishuollot, kuten normaalista kulumisesta johtuvien osien vaihtaminen. Petäjä ei halua paljastaa yritysasiakkaiden määrää mutta asiakkaita on useita, hän muotoilee.

– Työsuhdepyörien suosio on kasvanut tasaisesti. Yritykset ovat olleet tyytyväisiä mahdollisuudesta innostaa työntekijöitään liikkumaan.

– Tässä sekä työnantaja että työntekijä voittavat. Kun ihmiset liikkuvat ja pitävät huolta itsestään, he jaksavat töissä paremmin ja sairauspoissaoloja on vähemmän.

Työterveyslaitos kannustaa työnantajia siirtymään työmatkapyöräilyyn.

– Työmatkapyöräily on helppo tapa lisätä hyötyliikuntaa arkeen, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Sirpa Lusa.

Pyörän päälle ei päästä hetkessä

Osassa yrityksiä prosessi työsuhdepyörien hankkimiseksi voi kestää pitkään. Voi viedä jopa kaksi vuotta ennen kuin pyörät ovat liikkeestä ulkona, sanoo kauppias Jari Petäjä.

Työsuhdepyöräily ei ole iso rahallinen panostus, vaan enemmänkin periaatepäätös työnantajalta.

Pyöräkauppias Jari Petäjä

– Meillä valtaosa asiakkaista on alle 50 hengen yrityksiä, niissä päätöksenteko ja sitä kautta pyörien hankkiminen on usein mutkattomampaa.

– Työsuhdepyöräily ei ole iso rahallinen panostus, vaan enemmänkin periaatepäätös työnantajalta, Petäjä kokee.

Turkulainen Ajopyörä on osa Suomen Työsuhdepyörä Oy:tä, jolla on toimipisteitä eri puolilla Suomea. Ajopyörässä työsuhdepyöriin saa edullisemmat huollot, mutta liike ei tarjoa varsinaista leasing-sopimusta.

– Meillä kaikki pyörät jäävät yrityksen omaisuudeksi ja ne ovat firmoissa henkilökohtaisen käytön sijasta kaikkien työntekijöiden käytössä, sanoo osakas Visa Nummiora.

– Olemme välittäneet pyöriä esimerkiksi Pansion telakalle ja Turun Sanomille. Meillä on joitakin kymmeniä yritysasiakkaita, Nummiora toteaa.

Nummioran mielestä osa yrityksistä ei välttämättä edes tiedä tai ole tullut ajatelleeksi työsuhdepyöriä.

– Työntekijöiden innostus pyöriin voi riippua esimerkiksi siitä, korvaako pyörä työsuhdeauton kokonaan vai osittain.

Turussa lähes säässä kuin säässä

Talvikelit eivät estä työmatkapyöräilyä, kokee pyöräkauppias Jari Petäjä.

– Esimerkiksi pyöräilyvaatteet ja nastarenkaat ovat parantuneet merkittävästi viime vuosien aikana. Varusteiden takia ei tarvitse jättää ajamatta. Mielestäni talvipyöräily on enemmänkin asennekysymys.

Petäjän mukaan monet asiakkaat pyöräilevät ympäri vuoden.

– Ainakin Turussa pystyy pyöräilemään pääsääntöisesti koko vuoden. Toki välillä on tosi pahoja kelejä ja esimerkiksi sillä on vaikutusta, miten pyöräteitä yleisesti hoidetaan.