1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kokoomuksen ja SDP:n ryhmäjohtajat: Hallitus ei ole ollut rakkausavioliitto

Jyrki Kataisen ja nyttemmin Alexander Stubbin vetämä hallituskoalitio on saanut paljon enemmän aikaan kuin väitetään, puolustavat SDP:n ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Kokoomuksen ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat puolustavat kuluneen hallituskauden yhteiseloa, vaikkakaan nelivuotinen taival ei mikään rakkausavioliitto ole ollutkaan.

– Ei siinä mitään perusvikaa ole ollut. Ongelmat lähtevät ulkoisista olosuhteista ja haasteista. Ne ovat olleet kovemmat, mitä neljä vuotta sitten kuviteltiin, sanoi SDP:n ryhmänjohtaja Jouni Backman Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Samalla Backman huomauttaa, ettei tämä mikään rakkausavioliitto ole alusta alkaen ollutkaan.

– Neljä vuotta sitten ei lähtökohtaisesti ollut yhteistä missiota. Piti rakentaa viikkoja yksityiskohtaista linjaa, ja se näkyy julkisuudessa. Backman kertaa historiaa.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen on pitkälle samaa mieltä kollegansa kanssa.

– Yhdyn Jounin näkemykseen kokonaistilanteesta.

Satonen muistuttaa kuitenkin, että kokonaistilannetta katsoen tällä hallituskaudella on saatu paljon aikaan.

– Kun katsotan suhteessa aikaansaatuihin asioihin, niin ei tätä epäonnistuneena voida pitää, Satonen muistuttaa.

Samalla kaksikko huomauttaa liki yksituumaisesti, että koska puolueilla ei ole ollut ideologista liimaa, niin erimielisyydet ja yksittäisistä asioista vääntäminen on näkynyt julkisuuteen paljon aiempaa enemmän. Erimielisyyttä jopa puolustetaan.

– On ihan hyvä, että erilaisuus näkyy, vaikka ollaan samassa hallituksessa, Backman jatkaa.

Kaksikko muistuttaa myös, että keskustalaisen Matti Vanhasen hallituksen aikana ei puhuttu julkisuudessa oikeastaan mitään keskeneräisistä asioista, mutta nyt on menty ehkä täysin toiseen äärilaitaan.

Neljä vuotta sitten tehtiin virhearvio

Hallituksen alkutaipaleelta periytyy ryhmäjohtajien mukaan myös yksi merkittävimmistä yhteistä taipaletta vaikeuttaneista ongelmista.

– Silloin tehtiin virhearvio tulevaisuudesta. Kaikki, korostan kaikki talousasiantuntijat ennustivat talouskehityksen totaalisesti pieleen. Niiden pohjalta tehtiin sitten hallitusohjelma, ja se meni pieleen, Jouni Backman tiivistää.

Satosen mukaan ongelmana oli myös se, että vuoden 2008 suhdannekriisin pohjalta kesti liian pitkään tajuta ja ymmärtää, että nyt ongelma ei ollut sama vaan rakenteellinen.