Martta ei vieroksu pakastekasviksia – keittoon ne voi lisätä jo alussa

Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen martoista antaa synninpäästön joidenkin vieromille pakastekasviksille. Ravintoarvot säilyvät niissä hyvin, ja pakasteen antimiin kannattaa ehdottomasti turvautua, jos vaihtoehtona on jättää muuten kasvikset syömättä. Keittoon Tuukkanen heittää pakasteet heti alkuun makua antamaan.

terveys
Pakastevihanneksia.
Pakastevihanneksia.Yle

Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Keski-ja Etelä-Pohjanmaan Martoista pitää pakastekasviksia hyvänä vaihtoehtona arkikäytössä. Hänen mukaansa Suomen elintarviketeollisuus tuottaa korkealaatuista tavaraa. Ihmisten elämäntilanne taas vaihtelee: toisilla on aikaa valmistaa ruuat alusta alkaen, toisilla ei. Tärkeintä ei ole tapa, vaan lopputulos:

– On ykkösasia, että kasviksia käytetään – ja monipuolisesti, Tuukkanen sanoo.

Kivennäis- ja hivenaineet pysyvät pakastekasviksissa hyvin tallella, mutta C-vitamiinitaso kärsii. Sen voi Tuukkasen mukaan kuitenkin täydentää päivän aikana vaikkapa marjoilla.

Pakastejuurekset lisätään usein keittoon vasta lopuksi, mutta Tuukkanen heittää ne heti alussa, jotta ne ehtivät antaa makua. Sen vuoksi hän pilkkookin perunat riittävän pieniksi, jotta ne ehtivät kypsyä eikä keittojuuresten rakenne kärsi perunan kypsymistä odotellessa.

Vaikka kokkaamisen aloittaisi aivan alusta, ei lopputulos ole taattu, Tuukkanen muistuttaa:

– Kotikokkikin voi valmistustekniikalla pilata ruuan. Pitää tietää, mitä tekee.

Itse pakastetuissa marjoissa terveyshyödyt ovat niin ikään tallella – jos pakastamisen on hoitanut oikein. Marjat pitää jäähdyttää nopeasti heti ostamisen jälkeen ja pakastaa eikä säilyttää päivätolkulla ämpärissä.