Radiosarja Koraanista saa kiitosta kirkonmiehiltä – "On hyvä ymmärtää, miten toinen uskoo"

Koraanin lukeminen 60-osaisena radiosarjana on herättänyt pelokkaita tunteita osassa kristittyjä. Yle Radio 1:n hanke saa kiitosta kokkolalaisilta papeilta. Heidän mukaansa on tärkeää ymmärtää, miten ja mihin toiset ihmiset uskovat .

kulttuuri
Kirkkoherra Jouni Sirviä ja seurakuntapastori Martti T. Nykänen
Raila Paavola / Yle

Yle on saanut runsaasti palautetta maaliskuun alussa alkavasta ohjelmasarjastaan, jossa luetaan islamin perusteosta Koraania. Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kai Färm jakaa palautteen kolmeen osaan. Suurin osa palautteesta on myönteistä ja kannustavaa, ohjelmasarjaa pidetään hienona kulttuuritekona. Kaksi muuta ryhmää ovat kriittisiä:

– Syvästi kristilliset piirit ovat huolissaan siitä, uhataanko tällä kristillistä Suomea. Vaikein ryhmä ovat he, jotka pillastuvat, kun kuulevat sanan islam. Heidän kanssa ei voi keskustella, eivätkä he halua kuunnella vastauksia, kertoo Färm.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviön mukaan Koraanin luku radiossa ei vaaranna kristillistä yhteisöä.

Ihmisillä pitäisi olla uskontojen lukutaitoa, siinä mielessä on tervetullutta, että meille avataan Koraania.

Kirkkoherra Joini Sirviö

– Meidän on hyvä tietää ja ymmärtää, miten toinen ihminen uskoo ja ymmärtää asioita. Elämme globaalissa ja yhteisessä kansainvälisessä maailmassa, jossa kaikki asiat ovat lähellä. Olisi hupun päähän panemista, ellemme tiedä, miten toinen ajattelee. Ihmisten ajattelussa ja kansojen välillä uskonnoilla on valtava merkitys. Ihmisillä pitäisi olla uskontojen lukutaitoa, siinä mielessä on tervetullutta, että meille avataan Koraania, sanoo Sirviö

Myös seurakuntapastori Martti T. Nykänen rauhoittelee niitä, jotka ovat huolestuneita radiosarjan vaikutuksista.

– En missään nimessä pidä vaarallisena sitä, että Koraanin sisältöä avataan radiossa. Tieto lisää tuskaa, mutta tuska täytyy kestää. Aivan kuin Raamattua lukiessa, sitä miettii itseään ja monessa asiassa jää vastauksia vaille tai vastauksia on useita. Minusta on tärkeää, että nykytilanteessa, jossa media välittää tiettyä kuvaa tietystä islamin tulkinnasta, saamme toisenlaista tietoa. On erittäin tärkeää ja hyvä, että näin tehdään, painottaa Nykänen.

Ilkka Kantola: Osa Ylen sivistystehtävää

Kirkkoherra Jouni Sirviö selittää kristittyjen pelkoa yleisellä epävarmuudella jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Yhteiskunnan rakenteet muuttuvat ja kirkon sisälläkin joudutaan miettimään asioita koko ajan uudelleen. Muutos kuormittaa ihmisten psyykettä, ja helpommalta tuntuisi Sirviön mukaan säilyttää oma, turvallinen yhtenäiskulttuuri ja sen tuttu kristillinen maailma.

– Koraanin lukeminen ei hävitä kristillistä kulttuuriamme ja traditiota. Päinvastoin, se auttaa ehkä ymmärtämään sitä. Ihmisiä nämä toisetkin ovat, muistuttaa Sirviö.

– Minä ajattelen niin, että kaikki uskonnot ovat rauhan uskontoja. On kysymys siitä, että ihminen asettuu Jumalan eteen. Oli Jumala sitten Jahve tai Allah, ihmisen asema siinä Jumalan edessä tai toisten ihmisten rinnalla on sellainen, että lähtökohta on rauha ja hyvä olo siinä ihmisen osassa, jatkaa seurakuntapastori Martti T. Nykänen.

Nykänen uskoo, että Koraanin lukeminen voi lisätä kiinnostusta myös Raamattua kohtaan.

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) painottaa, että uskontoja koskevan sivistyksen jakaminen kuuluu Yleisradion tehtävään.

– On selvää, että uskontojen, erityisesti islamin, merkitys vahvistuu. Siirtolaisten kautta Suomenkin kulttuurinen ja uskonnollinen moninaisuus kasvaa. Islam on aikaisempaa näkyvämmin myös osa suomalaista yhteiskuntaa. Tässä muutoksessa on tärkeätä, että suomalaisille tarjoutuu mahdollisuus tutustua puolueettomasti Islamin keskeisiin lähtökohtiin. Koraanin luenta radiossa palvelee tätä tavoitetta, kirjoittaa Kantola tiedotteessaan.

Islamin perusteos Koraani käydään läpi 60-osaisena luenta- ja keskustelusarjana Yle Radio 1:ssä alkaen lauantaina 7.3.2015. Koraani luetaan muslimien rukouskäytännön mukaisiin osiin jaettuna. Ennen sitä jokaisen jakson alussa on selittävä keskusteluosuus.