1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laiska, sinullekin on oma kansalliseepos

Liput liehuvat tänään saloissa Kalevalan päivän kunniaksi. Ja toisin kuin ehkä kuvitellaan, kaikki Kalevala-teokset eivät suinkaan pölyty kirjaston uumenissa.

Kotimaan uutiset
Kalevala kirjaston hyllyssä.
Heli Kaski / Yle

Suomen kansalliseepos Kalevala perustuu 1800-luvulla koottuihin kansanrunoihin. Se on vuosien saatossa innoittanut laajasti niin kirjallisuuden, kuvataiteen, teatterin, elokuvan kuin musiikin tekijöitäkin.

Kansalliseepos vaikuttaa yhä ajatteluumme ja mielikuviimme. Kalevalan kertomuksista ja juonenkäänteistä ammennetaan aineksia populaarikulttuuriin, sarjakuviin, peleihin ja jopa mainoksiin.

Tänään vietettävä Kalevalan päivä on myös suomalaisen kulttuurin päivä.

Isot kysymykset aina ajankohtaisia

Kalevala kirjaston hyllyssä.
Heli Kaski / Yle

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran viestintäjohtaja, folkloristi Sirkka-Liisa Mettomäki kertoo, että Kalevalalla on yhä vankka sija suomalaisten sydämissä.

Se kiinnostaa, että käsitellään syntymää, kuolemaa, vihaa, rakkautta, suuria tunteita ja elämän merkitystä.

Sirkka-Liisa Mettomäki

– Sillä näyttää olevan paljon merkitystä vielä nykyihmisille. Tehdään elokuvia, on teatteriesityksiä, siitä julkaistaan erilaisia painoksia ja jopa ihan perustekstiä vuodelta 1849 kustannetaan ja on myynnissä. Ei varmaan kustannettaisi, jos sitä ei ostettaisi, luonnehtii Mettomäki.

Kuten eepokset yleensä Kalevalakin käsittelee ikuisia aiheita. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei runoista puutu.

– Eepoksissa varmaan kiinnostaa se, että niissä käsitellään syntymää, kuolemaa, vihaa, rakkautta, suuria tunteita ja elämän merkitystä. Näkisin tässä maailman tilanteessa asian niinkin, että oman kulttuurin tuntemus ei ole pahasta. Se auttaa arvostamaan omaa, mutta myös ymmärtämään, että on muunkinlaisia kulttuureita, pohtii Mettomäki.

Kalevalaan kannattaa Mettomäen mukaan tarttua jo yksin yleissivistyksen vuoksi. Hän suosittelee sekä vanhoja että uusia versioita.

– Itse en ehkä aloittaisi Lönnrotin Kalevalasta, vaan lukisin ensin vaikka vähän lasten Kalevalaa tai sarjakuvaversiota. On tehty myös upeita ja taitavia lyhennelmiä. Ehkä lähtisin näistä liikkeelle ja sitten menisin varsinaisen Kalevalan tekstiin.

Jokaiselle jotakin

Kalevala.
Heli Kaski / Yle

Kirjastojen kokoelmat suorastaan pullistelevat Kalevala-aineistoa. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tietopalvelusta kerrotaan, että Kalevalasta voinauttia todella monenlaisessa muodossa. Kirjaston tietokannasta hakusanaKalevalatuottaa yli 800 osumaa.

Lukutoukka ei tarvitse olla

Kirjaston hyllystä on saatavilla selkokielinen versio, äänikirjoja, sarjakuvia, murreversioita, käännöksiä muun muassa puolaksi, arbiaksi, tansakaksi tai latinaksi. Halutessaan voi tarttua vaikkapa lasten- ja nuorten versioihin, Kalevalaan pohjautuviin ja siitä vaikutteita saaneisiin elokuviin tai kansalliseepoksesta kumpuavaan musiikkiin. CD-levy nimeltä Kalevalarentoutus on sekin lainattavissa.

Ja ompa kirjastolla tarjota oma kansalliseepos myös heille, jotka eivät ole lukutoukkia. Vuonna 2010 ilmestynyt_ Laiskojen Kalevala_ lupaa madaltaa kynnystä tutustua kansanrunouden maailmaan. Ainakin joku on tilaisuuteen tarttunut, sillä yksi neljästä Jyväskylän kaupunginkirjaston Laiskojen Kalevalasta on parhaillaan lainassa.

Lähes uunituore on puolestaan tänä vuonna ilmestynyt Kalevala ja opas sen lukemiseen, joka sisältää sekä koko Kalevalan että oppaan lukijalle sanastoineen, henkilö- ja tapahtumakaavioineen.

Lasten versiot maistuvat myös aikuisille

Kalevala ei versioiden kirjosta huolimatta ole kuitenkaan kirjaston kaikkein himotuinta aineistoa, mutta tietopalvelun mukaan perinteinen Kalevala on ainakin Jyväskylässä tasaisesti lainattu teos. Tällä hetkellä Jyväskylän kaupunginkirjaston kokoelmista siitä on lainassa 15 nidettä.

Pienten ja vähän isompienkin lukijoiden kestosuosikki on vuodesta toiseen Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala _ja myös _Suomen lasten Kalevalaa lainataan suh ahkerasti - tällä hetkellä sen kaikki kuusi nidettä ovat Jyväskylän pääkirjastosta lainassa.

Kalevalan ensimmäisen runon alku.
Kalevalan ensimmäisen runon alku.Arja Lento / Yle
Lue seuraavaksi