1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Muslimin on syytä varoa puheitaan

Näinä päivinä ei muslimin kannata olla kuumapäinen. Väkivallalla uhoamisesta voi tulla vuosikausien linnatuomio. Ainakin Yhdysvalloissa, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Minna Pärssinen.

Minna Pärssinen Kuva: Yle

Kolme kaverusta asuu Brooklynissä. He ovat kotoisin Keski-Aasian tasavalloista, kaksi Uzbekistanista ja yksi Kazakstanista. Vanhin heistä, 30-vuotias Abror, omistaa keittiövälineitä myyviä kioskeja ostoskeskuksissa ja on palkannut kaveruksista nuorimman, 19-vuotiaan Akhrorin. 24-vuotias Abdurasul työskentelee paikallisessa etnisessä ravintolassa.

Kaverukset ovat vuosien mittaan radikalisoituneet. He eivät ilmeisesti ole uskovaisista perheistä. Abdurasul valittaa nettikeskustelussa, että hänen perheensä Uzbekistanissa noudattaa uskonnollisia sääntöjä valikoiden, eivätkä sisaret peitä päätään tai tunne islamin uskontoa.

Puheet ovat kiivaita. Ne kiinnittävät ennen pitkää FBI:n agenttien huomion.

"Mekin haluamme vakuuttaa kuuliaisuuttamme ja sitoutua, vaikka emme olekaan siellä paikan päällä. Olen nyt Yhdysvalloissa, mutta meillä ei ole lainkaan aseita. Mutta onko mahdollista osoittaa olevansa asialle omistautunut marttyyri silti, täällä ollessa? Tarkoitan, ampua Obama ja sitten itsemme, kelpaako se? Se synnyttää pelkoa vääräuskoisten sydämissä."

Näin uhoaa uzbekkien keskustelupalstalla 24-vuotias Abdurasul. Myöhemmin hän myöntää, ettei hänellä ole keinoja toteuttaa iskua Yhdysvaltain presidenttiä vastaan.

19-vuotias Akhror uhoaa poliisin tietolähteelle, että kaveruksilla on toimintasuunnitelma.

"Me ostamme käsiaseen... sitten ammumme yhden poliisin. Pam! Sitten otamme hänen aseensa, luotinsa ja luotiliivinsä... sitten teemme saman parille muulle. Sitten menemme FBI:n päämajaan ja tapamme FBI:n väkeä."

Marraskuussa Akhror ja Abdurasul suunnittelevat liittyvänsä armeijaan ja välittävänsä ääri-islamilaiselle Isis-järjestölle tietoja amerikkalaisten ilmaiskuista Isisiä vastaan. Miten he ajattelevat vastavärväytyneinä pääsevänsä käsiksi moisiin tietoihin, sitä he tuskin miettivät. Viisi vuotta vanhempi Abdurasul epäilee, ettei teini Akhror ehkä pysy tyynenä ja vaikeuksista erossa armeijassa. Akhror julistaa, että jos niin käy, hän voi avata tulen ja tappaa mahdollisimman monta amerikkalaissotilasta.

Mutta miesten suunnitelmat muuttuvat. Akhror ja Abdurasul päättävät lähteä Syyriaan taistelemaan ääri-islamistien riveissä. Miehet hankkivat lentoliput Istanbuliin.

Keskiviikkona viranomaiset pidättävät 19-vuotiaan Akhror Saidakhmetovin John F. Kennedyn lentokentällä. 24-vuotias Abdurasul Juraboev pidätetään kotoaan Brooklynistä, sillä hänen oli ollut määrä lentää Akhrorin perässä vasta ensi kuussa. 30-vuotias Abror Habibov pidätetään Jacksonvillessä, Floridassa, epäiltynä avunannosta hankkeen organisoinnissa ja rahoittamisessa. Hänhän oli Akhrorin työnantaja.

Akhroria ja Abdurasulia syytetään aikeesta liittyä terroristijärjestöön sekä aikeista valmistella terrori-iskuja Yhdysvalloissa.

Heitä uhkaavat 15 vuoden vankeustuomiot. Vihaisista ja holtittomista puheista, alkeellisista suunnitelmista ja mahdottomasta netti-uhosta.

**Miten miehille olisi käynyt **Euroopassa ja Suomessa?Euroopassa Saksassa valmistellaan lakia, joka mahdollistaisi poliisin pysäyttää Isisin-riveihin matkaavien aikeet. Britanniassa poliisi voi takavarikoida lähtöä aikovan passin 30 päiväksi. Ranskassa poliisi voi ottaa passit.

Suomessa tällaisia lakihankkeita ei ole meneillään. Suomessa rangaistaan tehdyistä rikoksista: jos joku palaa Syyriasta, hänen siellä mahdollisesti tekemänsä rikokset voidaan nykylain perusteella tutkia ja tuomita.

Kumpi linja on oikea, siitä on olemassa monenlaisia mielipiteitä. Voi ajatella, että Yhdysvaltain tiukka linja toimii, koska sieltä on lähtenyt Syyriaan tai Irakin vain hiukan enemmän (siirryt toiseen palveluun) taistelijoita kuin Suomesta.

Voi myös ajatella, kuten Akhrorin asianajaja Adam Pearlmutter sanoo CNN:lle.

"Tämä tapaus todella panee kyseenalaistamaan liittovaltion lähestymistavan... nuoriin muslimimiehiin Amerikassa. Nämä ovat hyvin kömpelöitä menettelytapoja. Ei yritetä puuttua, puhua, tutkia, ymmärtää. On vain kiire nostaa syyte, pidättää ja tuomita."

Haastattelin alkuviikolla EU:n radikalisoitumista tutkivan asiantuntijaverkoston johtajaa, Magnus Ranstorpia. Hän oli ennaltaehkäisyn vankkumaton kannattaja. Radikalisoitumiseen pitäisi puuttua jo varhaisessa vaiheessa, ja esimerkiksi passien takavarikointi voi lisätä Isisiin mielivän miehen vihaa ja kostohaluja.

Brooklynin kolmikkoa ei edes yritetty saada luopumaan aikeistaan.