Tavoitteena "biologinen ohitusleikkaus" – sydämen geenihoidosta saatiin lupaavia tuloksia Kuopiossa

Tähänastisten tulosten mukaan geenihoito on turvallinen tapa hoitaa vaikeaa sepelvaltimotautia. Koska hoito on kevyt eikä edellytä suuria kirurgisia operaatioita, se sopii myös huonokuntoisille potilaille.

Kotimaa
Koeputkia laboratoriossa.
Yle

Sepelvaltimotaudin geenihoidosta on saatu lupaavia tuloksia Kuopiossa.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehdyissä kokeissa geenivalmistetta on ruiskutettu erikoiskatetrin avulla suoraan sydänlihaksen alueelle, joka kärsii huonosta verenkierrosta ja sitä seuraavasta hapenpuutteesta.

Mukana on ollut 30 sepelvaltimopotilasta, joiden seuranta on nyt loppumetreillä. Osalla potilasta sydämen verenkierto parantunut. Lisäksi hoitomenetelmää on kehitetty ja hoitoon on löydetty sopiva annostus jatkotutkimuksia varten.

Tavoitteena kasvattaa uusia, toimivia verisuonia

Geenihoidon tavoitteena on kasvattaa uusia toimivia verisuonia hapenpuutteesta kärsivään sydänlihakseen ja saada aikaan niin kutsuttu biologinen ohitusleikkaus.

Tutkijoiden mukaan hoito on erittäin kevyt eikä edellytä suuria kirurgisia operaatioita, joten se sopii myös huonokuntoisille potilaille.

Hoidon tehoa ja turvallisuutta on tutkittu muun muassa PET- ja magneettikuvauksilla sekä ultraäänitutkimuksilla. Lisäksi potilaille on tehty kliininen rasituskoe ja useita erilaisia laboratoriomäärityksiä.

Hoitoa on kehitetty A.I. Virtanen -instituutissa, ja kliinistä tutkimusta ovat johtaneet akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala ja professori Juha Hartikainen.

Mukana tutkimuksessa on ollut myös Sydäntutkimussäätiö. Lähiviikkoina aiheesta valmistuu myös kolme väitöstutkimusta.