Tuloksiaan parantava Nea Norismaa: Tuntuu kuin vedessä lentäisi

Joensuun Uimaseuran Nea Norismaa perhostelee rivakasti. Nuori nainen saavutti 200 metrin perhosuinnissa Kazanin MM-uintien B-rajan, ja aika riittäisi tilastojen valossa EM-uintien välieriin. Tuloskehityksen nousukiidossa oleva uimari kokee, että vesi on hänelle luonnollinen elementti.

urheilu
Nea Norismaa kuntosalilla.
Nea Norismaan ohjelmaan kuuluu muun muassa voimaharjoittelua. Yle / Tarja Laitinen

20-vuotias Joensuun Uimaseuraa edustava Nea Norismaa oppi uimaan 3-vuotiaana, ja ensimmäiset kisat hän kävi 6-vuotiaana. Ei ihme, että uiminen on hänelle luonnollinen tapa liikkua.

Se on aika maaginen fiilis.

Nea Norismaa

–Se tuntuu vähän kuin lentäisi, vesi täyttää koko ympäristön. Se on aika maaginen fiilis joskus, kuvailee Nea vedessä kokemaansa vapautta.

Nea Norismaa kirjoitti ylioppilaaksi vuosi sitten, ja tällä hetkellä hän on käytännössä kokopäiväinen uimari. Altaassa hän harjoittelee yhdeksän kertaa viikossa, ja lisäksi ohjelmaan kuuluu muun muassa voimaharjoittelu salilla. Toimivat suhteet yhteistyökumppaneihin takaavat täysipainoisen harjoittelun ja muun muassa leiritykset maajoukkueen muiden urheilijoiden kanssa.

Nea Norismaa on muun muassa perhostellut SM-kultaa. Tämän vuoden alussa rikkoontui Venäjän Kazanissa kesällä pidettävien MM-uintien B-raja. Nea kellotti Oulussa käydyissa kilpailuissa 200 metrin pitkän radan perhosuinnin ajaksi 2.15,71.

Tärkeintä mukavan tuntuinen suoritus

Tilastoja selaillut uimari toteaavaatimattomasti, että aika on tällä hetkellä Euroopassa suurinpiirtein sijalla 23, ja vastaavalla lukemalla on uitu EM-kisojen välierissä.

Mie kellun aika hyvin siinä veden pinnalla.

Nea Norismaa

– Rajoja en ajattele, vaan sitä, että saisin omaa ennätystäni aina parannettua. Tykkään siitä, että uinti tuntuu hyvältä ja mukavalta, tulokset tulevat sitä mukaa. Tämä tapa sopii minulle, hymyilee Nea.

Nea Norismaa arvioi mahdollisuuksiaan päästä mukaan MM-kisoihin realistisesti. B-raja oli tietysti hyvä saavuttaa, mutta vastassa on seuraavana Suomen Uimaliiton asettama aika, ja vasta sitten A-raja. Tosin uimari itse arvioi, että nykyisestä ennätyksestä on nipistettävissä pois lähikuukausien aikana, seuraava näytön paikka on kolmen viikon kuluttua Espoossa.

Jos vesi on uimarille luonnollinen elementti, näyttää Nea Norismaa 172 senttimetriä pitkänä, sutjakkana ihmisenä myös kuin uimaan luodulta. Mutta minkä hän itse kokee olevansa vahvin ominaisuutensa?

– Mie kellun aika hyvin siinä veden pinnalla, vastaa Nea yllättäen iloisella pohjoiskarjalaisella murteella.