Hevostalleilla riehuu outo virusihottuma – rakkulaiset vuohiset vievät osanottajia raveista

Virus aiheuttaa visvaisia haavaumia ja rakkulaista ihottumaa hevosten jalkoihin.

Kotimaa
Viruksen aiheuttama ihottuma hevosen jalassa

Hevosilla on liikkeellä rajusti leviävää virustautia jaloissa. Vuohisista alkava, pitkin jalkaa etenevä ihottuma aiheuttaa märkiviä haavaumia ja turvotusta. Akuuttivaiheessa jalka on niin kipeä, että hevonen usein ontuu, kertoo Olli Kauko Animagin Kuopion hevosklinikalta.

Tauti tarttuu herkästi ja on aiheuttanut jonkin verran raveista poisjääntejä Etelä-Suomessa jo pari kuukautta. Nyt tautitapauksia on joitakin myös Itä- ja Keski-Suomessa.

– Ihottuma on erittäin kivulias. Sitä on hoidettu pääasiassa ulkoisesti pesemällä ja rasvoilla. Se ei onneksi ole pitkäkestoinen, Kauko sanoo.

Tauti kestää parista viikosta muutamaan viikkoon. Myös Mikkelin Raviradan hevosklinikalla tauti on tuttu.

– Kuvittelin, että tämä on vain Etelä-Suomen ongelma, mutta nyt tiedän tautitapauksia jo paljon Mikkeliä pohjoisemmastakin, eläinlääkäri Leena Sinnemaa sanoo.

– Virus on todella outo. Se aiheuttaa rakkulaista, erikoisen näköistä ihottumaa. En osaa sanoa onko niin, että virus aiheuttaa ensin jalan turvotuksen ja herkistää ihon, ja sitten bakteerit aiheuttavat ihoon haavaumia vai mitä virus varsinaisesti aiheuttaa. Viruksellehan ei sinänsä mitään voi, mutta ihoa täytyy hoitaa. Monille on jouduttu kirjoittamaan antibioottikuurikin.

– Aluksi on hyvä pitää iho puhtaana ja laittaa siihen lääkehauteita. Myöhemmin haavoja kannattaa rasvata, ja voi käyttää rasvahauteita, ettei rasva kerää likaa.

Taudin ennaltaehkäiseminen on hankalaa, sillä tarkkaan ei tiedetä miten tauti tarttuu. Vaikuttaisi siltä, että ainakin haavoista virus saa innoitusta.

– Tietysti olisi hyvä jos virusta ei tultaisi levittämään raveihin, Sinnemaa sanoo.

– Jonkin verran on tämän viruksen takia jäänyt hevosia pois raveista, mutta ei mitenkään erityisen paljon. Talvikuukausina on ylipäänsä hevosia ilmoitettu yleensä raveihin heikonlaisesti, Hippoksen tiedottaja Ilkka Nisula kertoo.

Tiettävästi virus ei ole aiheuttanut esimerkiksi hengitystieoireita. Myöskään hevosten henkeä virus ei ole uhannut.