1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jättiläismäisen mustan aukon kasvuvauhti uhmaa vanhoja käsityksiä

Valtava musta aukko on kasvanut aivan liian nopeasti mahtuakseen valtateoriaan.

Mustan aukon suora havaitseminen ei ole mahdollista. Aukko on kuitenkin mahdollista havaita sen ympärillä tapahtuvien asioiden ansiosta. NASAn 12. elokuuta 2014 julkaisemassa taiteilijan näkemyksessä kuvataan mustasta aukosta lähtevä röntgensäteilykiila. Kuva: JPL-Caltech / NASA / EPA

Astronomit ovat löytäneet avaruudesta mustan aukon, joka on niin suuri, että se uhmaa teoriaa mustien aukkojen muodostumisesta.

Jos aukko, jolla on massaa 12 miljardia kertaa Auringon verran, syntyi noin 900 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, se ei vallitsevan teorian mukaan olisi ehtinyt kasvaa nykyiseen valtavaan kokoonsa. 

Tutkijoiden hallitseva käsitys on, että mustien aukkojen kasvuun vaikuttaa kaksi voimaa. Toisaalta aukot imevät massaa, mutta samalla massa kuumenee, missä syntyvä paine työntää sitä kauemmaksi aukosta. Nämä kaksi vastakkaista ilmiötä asettavat kasvulle rajan, jota uusin löytö kuitenkin uhmaa, sanoo Australian kansallisen yliopiston ANU:n tutkija Fuyan Bian.

Aukon havaitsi kansainvälinen tutkijaryhmä, jota johdetaan kiinalaisesta Pekingin yliopistosta. 500 kartoitetun kohteen joukosta valikoitui yksi kvasaari erikoisen punaisen värinsä ansiosta. Niinpä siihen suunnattiin kolme teleskooppia yksityiskohtaisten havaintojen toivossa. Kvasaari on äärimmäisen kirkas materiapilvi, joka on imeytymässä mustaan aukkoon.

 Pekingin yliopistossa johdetaan pohjoisen taivaan kartoitusta, ANU:ssa eteläisen. Bian uskoo, että projektin edetessä löydetään lisää mustia aukkoja. Tähänastinen tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa (siirryt toiseen palveluun), ja siitä kertoo luonnollisesti myös ANU (siirryt toiseen palveluun)