Kauppojen ruokahävikki käyttöön Vaasassa – "avuntarvitsijoita riittää"

Vaasassa ruokakauppojen hävikkiruokaa ryhdytään jakamaan avun tarvitsijoille kerran viikossa. Ruokaa jakamaan on ilmoittautunut 70 vapaaehtoista. Vaasan Ruoka-apu ry jakaa ensimmäisen kerran ruokaa ensi maanantaina.

Kuva: Yle/Etelä-Karjala

Vaasalainen Mauri Öljymäki on ollut perustamassa kaupunkiin Vaasan Ruoka-apu – Mathjälp Vasa -nimistä ruokajakeluyhdistystä. Yhdistys laitettiin pystyyn viime vuoden puolella ja nyt toiminta eli kauppojen ruokahävikin jakaminen apua tarvitseville on alkamassa.

Pitkän kauppiasuran tehnyt Öljymäki odotti pitkään turhaan, että kauppojen ruokahävikki saataisiin pienemmäksi ja syömiskelpoinen ruoka käyttöön. Tämä päivä koitti viimein toukokuussa 2013, jolloin Eviran ohjeistussäännöt muuttuivat. 

– Vihdoin täällä ymmärrettiin, että mennään ojasta allikkoon. Ruokaa rahdattiin älyttömät määrät kaatopaikalle. On kuitenkin todettu, että ruoka on täysin priimatavaraa, täysin kelvollista syötäväksi, Öljymäki kertoo.

Vaikka Vaasassa pyyhkii hyvin valtakunnan tasolla, niin avuntarvitsijoita riittää

Mauri Öljymäki

Öljymäki antaa tunnustusta pitkään pääkaupunkiseudulla apua jakaneelle Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -yhdistykselle. Vaasassa ruoka-apua on jo aiemmin tarjonnut muun muassa seurakunta. Diakoniatyössä ruoka-avun tarvitsijoita nähnyt Öljymäki kertoo, että myös Vaasassa, kuten muuallakin Suomessa, avun tarvitsijoiden määrät kasvavat.

– Vaikka Vaasassa pyyhkii hyvin valtakunnan tasolla, avuntarvitsijoita riittää silti, Öljymäki toteaa.

Ruoka-apua kaikille apua tarvitseville

Uuden vaasalaisyhdistyksen ruoka-apua ryhdytään jakamaan vapaaehtoisten avulla. Rekisteriin on ilmoittautunut jo 70 innokasta auttajaa, jotka keräävät ruuat sopimuskaupoista ja auttavat jakamaan ruokaa.

Emme kysele passia. Meidän slogan on, että "kaikki ruoka-apua tarvitsevat ovat tervetulleita"

Mauri Öljymäki

Öljymäen mukaan apua tarvitsevat erityisesti työttömät, suurperheet, opiskelijat, sairastapauksista kärsivät ja pienituloiset eläkeläiset. Yhdistyksen toiminta ja ruuan jakaminen käynnistetään jalat maassa.

– Pilottipaikkana ensimmäisen kuukauden ajan toimii keskusta ja sen jälkeen katsotaan, miten toimintaa ryhdytään laajentamaan, Öljymäki kertoo.

Mietinnässä on Öljymäen mukaan laajentaa toimintaa Gerbyhyn, Palosaari–Pukinkulma-alueelle ja Ristinummelle. Ruoka-apua tarjotaan kaikille avun tarvitsijoille. Öljymäki uskoo, ettei väärinkäytöksiä tule.

– Emme ryhdy kyselemään passia. Meidän slogan on, että "kaikki ruoka-apua tarvitsevat ovat tervetulleita".

Ruoka-apua tarjotaan 2.3. lähtien maanantaisin klo 10–11 välillä nuorisotila Crossin tiloissa Kauppapuistikolla.