Kokoomuksen Satonen vakuuttaa: Pienyrittäjien alv-vapauden alarajan nosto toteutuu

Arto Satonen kiistää opposition syytökset hankkeen jarruttamisesta, ja vakuuttaa kokoomuksen seisovan hallituksen työllisyyttä lisäävän esityksen takana.

talous
Arto Satonen
Arto SatonenJyrki Lyytikkä / Yle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo puolueen olevan sitoutunut pienyrittäjien arvonlisäveron alarajan korottamiseen.

Itsensä työllistävien ja pienyrittäjien alv-vapauden ja kuitittomuuden alarajaa on tarkoitus nostaa 8 500 euron vuotuisesta liikevaihdosta 10 000 euroon. Muutos tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

Satonen vakuuttaa, että mietintö ehditään käsitellä vielä tämän vaalikauden aikana, jota on jäljellä runsaat kaksi viikkoa.

– Kokoomus on yksiselitteisesti tämän takana. Me näemme tämän tärkeänä asiana, koska se helpottaa ihmistä työllistämään itse itsensä. Esityksen käsittely on pitkällä valtovarainvaliokunnan verojaostossa. Asia päätetään viimeistään 14.maaliskuuta isossa salissa, mahdollisesti jo aiemminkin, toteaa Satonen.

Oppositio on syyttänyt kokoomusta hankkeen jarruttamisesta. Tulilinjalla on ollut erityisesti valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.). Satonen arvioi Katajan käyneen vain normaalia pohdintaa hallituksen esityksestä puheenjohtajan ominaisuudessa.

Satonen painottaa, että hallituksen esitys tullaan viemään eteenpäin sovitun mukaisesti. Oppositio ja yrittäjät ovat vaatineet verovapauden alarajan nostamista esitetystä 10 000 eurosta. Katajakin epäili noston työllisyysvaikutuksia.

– Jos sitä nostettaisiin yli 10 000 euron, niin se vaatisi EU:n notifiointia ja neuvotteluita heidän kanssaan. Käytännössä liikkumavara on siis siihen kymmeneen tuhanteen.

Satonen kertoo, että niin kutsuttuja yksinyrittäjiä on Suomessa tällä hetkellä noin 170 000, ja määrä on koko ajan kasvussa.