Lämpimistä kesistä pitävä kuha porskuttaa

Kuhakanta on vahvistunut parin viime vuoden aikana ja kuhaa riittääkin koko Järvi-Suomen alueella. Merkittävä osa vapaa-ajan kalastajien kuhasaaliista pyydetään Pirkanmaalla.

Kotimaa
Kuha rantakivellä.
Arja Lento / Yle

Kuha viihtyy Pirkanmaan vesissä. Kalastusbiologi Hannu Salo Elyn Järvi-Suomen kalatalousyksiköstä kertoo, että kuhaa myös kalastetaan paljon.

– Merkittävä osa koko Suomen vapaa-ajan kalastajien kuhasaaliista saadaan täältä. Parhaita kuhavesia ovat Pyhäjärvi, Näsijärvi, Längelmävesi ja Kulovesi. Kuhan lisäksi Pirkanmaan vesistä nousee hyvin ahventa, haukea ja lahnaakin.

Alueella myös ravustetaan paljon. Salon mukaan 40 prosenttia koko maan täplärapusaaliista saadaan Hämeestä ja Pirkanmaalta. Toiminnanjohtaja Pekka Vuorinen Pirkanmaan kalatalouskeskuksesta tosin kertoo, että viime vuonna täplärapusaalis oli Pirkanmaalla pettymys.

– Näsijärven reitiltä täplärapua saatiin selvästi edellisvuosia vähemmän. Mitään yksiselitteistä syytä tälle ei ole.

Hyvä kuhakanta tärkeä myös ammattikalastajille

Kuhalla menee hyvin Pirkanmaan lisäksi koko Järvi-Suomen alueella. Hannu Salon mukaan kuhakannat ovat voimistuneet parin viime vuoden ajan.

– Lämpimät kesät sopivat kuhalle, ja lämmön ansiosta lisääntyminen on onnistunut hyvin. Myös ravintoa on ollut hyvin tarjolla.

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen ammattikalastajien yhdistyksen puheenjohtaja Lauri Mustalahti kertoo, että kuhasaaliit ovat olleet tänä talvena hyviä. Pirkanmaalla kuha tuo ammattikalastajille elannon, toteaa Mustalahti.

– Kuhasta saadaan merkittävimmät tulot, ja se on asiakaskunnankin mielestä kaikkein mieluisin kalalaji. Ahvenkin kelpaisi, mutta sitä ei täällä kovin paljoa päädy kauppojen tiskeille.

Järvitaimensaaliit pienentyneet

Jos lämpö hellii kuhakantaa, osalle kalalajeista lämpimät kesät ovat olleet liikaa.

– Kylmissä vesissä viihtyvät lajit, kuten järvitaimen ja -lohi eivät ole vahvoilla, jos kesät lämpenevät, sanoo Pekka Vuorinen.

Vuorisen mukaan järvitaimenta ja -lohta on saatu viime vuosina aiempaa vähemmän. Tähän vaikuttaa myös järvitaimenen istutusten loppuminen lähes kokonaan alamitan muuttumisen vuoksi.

Eniten Pirkanmaalle istutetaan kuhaa ja siikaa. Pääosan istutuksista tekevät järvien osakaskunnat eli entiset kalastuskunnat.