Talvivaaran työntekijöistä kertova dokumentti: musta huumori on työntekijöiden turva

Kaivosyhtiöstä kertovassa dokumentissa seurataan kuuden kaivosammattilaisen työtä jatkuvien kriisien myllerryksessä. Työt on tehtävä, vaikka yleisö murjoo, media haukkuu ja aktivistit räksyttävät. Talvivaaran miehet -dokumentti kertoo siitä, mistä kainuulaiset löytävät voiman ja tarkoituksen vaikeisiin työpäiviinsä.

Kotimaa
Kuvakaappaus Talvivaaran miehet -elokuvan trailerista
Zone2 Pictures

Kun ohjaaja Markku Heikkinen sai dokumentilleen luvan Talvivaaran ylimmältä johtoportaalta, piti hän sitä todellisena työvoittona. Heikkisestä tuntui paradoksaaliselta, kuinka tuo kehnosti tiedotustaan hoitanut ja useiden ympäristökriisien kanssa paininut kaivosyhtiö päätti nyt laskea karkeakielisen median sisään.

– Onhan se ihmeellistä, miten portit yhtäkkiä avautuivat sinne kaikkein pyhimpään eli tuotantolinjoille, Heikkinen hämmästelee.

Yleisö murjoo, media haukkuu, siellä ei kommunikaatio oikein toimi ylimpään johtoon ja sitten vielä aktivistit räksyttävät portin ulkopuolella.

Markku Heikkinen

Tärkämpänä hän kuitenkin pitää työntekijöiden luottamuksen voittamista. Henkilökunta kyseenalaisti Heikkisen tarkoitusperät täysin: kenen puolella ohjaaja on, millaisen mielikuvan työntekijät itsestään antavat ja tulevatko Talvivaaran herrat syynäämään kaiken kuvatun materiaalin.

– Työntekijät ovat siellä todella kovan paineen alla, kuin puun ja kuoren välissä tai jossain etulinjan poterossa talvisodassa. Heillä on ristiriitaisia tunteita yhtiötä kohtaan, ja eihän sitä voi ainoastaan kehua.

Elokuva ei laske kenenkään päätä lankulle

Talvivaaran miehet seuraa kuuden kaivosammattilaisen, viiden miehen ja yhden naisen, työtä valtavien ympäristö- ja kannattavuusongelmien keskellä. Dokumentti ei etsi syyllisiä Talvivaaran tapahtumiin, vaan kertoo siitä, mistä kainuulaiset työntekijät saavat voimaa haastaviin työpäiviin ja löytävät työlleen merkityksen.

Miten he selviävät tällaisesta tilanteesta, kun yhtiö ei louhi, kassavarat häviävät ja samalla on hirveät ongelmat tämän vesitaseen kanssa.

Markku Heikkinen

– Olin kiinnostunut työn tekemisen vääntämisestä siinä eturintamassa. Miten he selviävät tällaisesta tilanteesta, kun yhtiö ei louhi, kassavarat häviävät ja samalla on hirveät ongelmat tämän vesitaseen kanssa, Heikkinen kuvailee.

Lisäpainetta ja hidasteita henkilökunnan rattaisiin tuo kaivokseen nuivasti suhtautuva kansa.

– Yleisö murjoo, media haukkuu, siellä ei kommunikaatio oikein toimi ylimpään johtoon, ja sitten vielä aktivistit räksyttävät portin ulkopuolella.

Paljon ongelmia – mutta työvire on löydyttävä

Elokuvan alussa kuvataan marraskuuta 2013. Talvivaaran kassakriisi nostaa päätään kahdessa karuudessaan. Rahoittajien silmissä tuottavuuden on parannuttava. Samaan aikaan aivosalueelle kertynyt vesimassa pitäisi juoksuttaa ulos.

Tilanne pitää työntekijät tiukassa tilanteessa, mutta Heikkisen mukaan he pitävät työmotivaatiotaan yllä kuin ihmeen kaupalla.

– Elokuvassa on tiettyä synkkyyttä ja mustaa huumoria, mutta hienointa on se tapa, miten työntekijät puhuvat ja olevat. Siinä on erityistä voimaa, mikä kertoo, että he eivät ainakaan ole alistuvaisia kainuulaisia.

Dokumenttia esitetään jo elokuvateattereissa.