Kaupungin ilmapiiriselvitys herättää kohua Mikkelissä

Mikkelin kaupungin työilmapiiristä on noussut poliittinen kohu. Kaupunginhallitus joutuu käsittelemään alkutalvella tehdyn ilmapiiriselvityksen julkistamista uudelleen. Kaupungin tarkastuslautakunta aikoo myös puuttua ilmapiiriongelmiin.

Kotimaa

Mikkelin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Juhani Oksman (kok.) on tyytymätön tapaan, jolla kaupunginhallitus päätti jättää työilmapiiriselvityksen vain kaupungin sisäiseen käyttöön.

– Me pyrimme selvittämään, mitä tuo ilmapiirikartoitus tarkoitti. Meillä on hyväksytty henkilöstösuunnitelma, jonka tavoitteena on osaamisen lisääminen ja työhyvinvoinnin parantaminen.

– Viime vuodesta lähtien on näyttänyt, että asiat ovat valitettavasti menneet väärään suuntaan.

Kaupunginhallitus on laatinut selvityksen perusteella kymmenkohtaisen toimenpideohjelman ongelmien korjaamiseksi. Oksman haluaa tarkemman selvityksen ensi viikon tarkastuslautakunnan kokoukseen.

– Lautakunnan kokouksessa meillä on kuultavana hallintojohtaja. Tarkastuslautakunta joutuu ottamaan tähän asiaan kantaa, kun rakennamme viime vuoden tarkastuskertomusta.

Tietopyyntö odottaa ratkaisua

Mikkelin kaupunginhallitus on teettänyt kaksi ilmapiiriä koskevaa selvitystä alkutalven aikana. Ensimmäisen teki kaupungin omistama Etelä-Savon Työterveys ja toisen kokonaan ulkopuolinen yhtiö. Selvityksen pontimena oli SDP:n mikkeliläisen kansanedustajan Pauliina Viitamiehen blogikirjoitus.

Kaupunginhallitus käsitteli selvitystä maanantaina ja päätti jättää selvityksen kaupungin sisäiseen käyttöön. Kaupunginhallitus joutuu käsittelemään selvityksen julkisuutta uudelleen, sillä asiasta on jätetty ainakin yksi tietopyyntö julkisuuslakiin vedoten.

Yle Etelä-Savon haltuunsa saamassa selvityksessä todetaan, että kaupunginhallituksen ilmapiiri on huonontunut kuluvalla valtuustokaudella. Kokoukset ja puheenvuorot ovat selvityksen mukaan pitkiä.

– Hallituksen kokouksiin osallistuvat olivat kokeneet välillä epäasiallista vuorovaikutusta, keskustelutyyli on ollut välillä sättivää ja läksyttävää, raportissa todetaan.

Selvityksen perusteella työpaikkakiusaamisesta ei ole tapahtunut, mutta epäasiallista kohtelua on moni kokenut.

Valtuuston puheenjohtajan rooli puhuttaa

Selvitykseen haastateltiin 27 henkilöä, joista osa on luottamus- ja osa virkamiehiä.

Osassa virkamiehiä on hämmennystä aiheuttanut kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ”aktiivinen rooli ja yhteydenotot viranhaltijoihin, erityisesti sivistys- ja sosiaali- ja terveystoimen asioissa”.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen (sd) pitää oman tiedotustilaisuuden aiheesta torstaina klo 13.