"Pelko ottaa vihan muodon"

Ruotsiin muuttanut kirjailija Tiina Laitila Kälvemark kirjoittaa siirtolaisuudesta, pelosta ja vihasta romaanissaan Karkulahti. Se on myös tarina vahvoista naisista.

kirjallisuus
Tiina Laitila Kälvemark.
Ruotsissa asuva Tiina Laitila Kälvemark on kirjoittanut romaanin ennakkoluuloista siirtolaisia kohtaan. Hän oli Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Siirtolaisuus on kirjailijan mukaan ihmiskunnan suuria kysymyksiä.

–Ihmiset ovat muuttaneet aina paikasta toiseen, etsineet parempaa elämää, jotkut pakon edestä, jotkut omasta halusta. Oma henkilöhistoriani vaikuttaa tietysti kirjoittamiseeni. Olen kotoisin Kärsämäeltä ja asun nyt Tukholmassa alueella, jossa on hyvin paljon maahanmuuttajia. Kaikki naapurimme ovat muuttaneet muista maista, sanoo Laitila Kälvemark.

Romaanissa peräkammarin poika, maatalon isäntä Jaakko menee naimisiin venäläisen Veran kanssa. Suurin toivein Vera lähtee emännäksi Karkulahti-nimiseen taloon. Talo on kaikin tavoin rappiolla, ja kammarissa makaa halvaantunut ja häijy anoppi Elisabet. Laitila Kälvemark sanoo, että Vera ja Elisabeth pelkäävät toisiaan, ja pelko ottaa vihan muodon.

–Kyky rakastaa on kaikilla, mutta kyky näyttää sitä täytyy oppia, korostaa Laitila Kälvemark.

Tarina alkaa 1980-luvun lopusta ja päättyy vuoteen 2006. Tuona aikana Veran Neuvostoliitto muuttuu Venäjäksi. Laitila Kälvemark sanoo, ettei raja Suomen ja Venäjän välissä muuta ihmisiä. Kansallisuus on vain yksi ihmistä määrittävä tekijä, Laitila Kälvemarkin mukaan muut yleisinhimilliset asiat ovat tärkeämpiä.

Laitila Kälvemark kirjoittaa myös vieraudesta ja sanoo, ettei ihminen tunne vierautta, jos hän on rehellinen itselleen.

–Vasta kun uskaltaa tunnustaa itselleen kipeimmät asiat, voi lähestyä toisia ihmisiä, sanoo Laitila Kälvemark.