Nuorten tarvitsemat palvelut halutaan samaan matalan kynnyksen paikkaan Kajaanissa

Tällä hetkellä nuori joutuu hakemaan tarvitsemiaan palveluita yhden kerrallaan ympäri kaupunkia. Kajaaniin halutaan rakentaa nuorille oma olohuone, jonka ympärille kaikki palveluntarjoajat linkittyisivät.

Kotimaa
Nuori selailee TE-toimiston tietokoneella TE-palveluiden internetsivustoa.
Laura Tolonen / Yle

Jos nuori joutuu hakemaan sosiaalitoimen palveluita yhdestä paikasta, juoksemaan työvoimapalvelujen perässä toisella puolella kaupunkia ja hakemaan vielä esimerkiksi mielenterveyspalvelua kolmannesta kolkasta, niin kaikki ei ole kunnossa, sanoo nuorisosihteeri Eija Pyrrö Kajaanin kaupungilta.

– Juoksuttaminen voi lukita nuoren ongelmiensa kanssa, hän ei vain enää jaksa lähteä liikkeelle tai kertoa tarpeistaan. Tämä olisi toisenlainen tapa, palvelut olisivatkin kaikki yhdellä luukulla.

Kajaanin kaupunki, Kainuun TE-toimisto, Kainuun ELY-keskus, Kainuun sote -kuntayhtymä ovat suunnittelemassa yhteishanketta, joka hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

Voisiko olla niin, että tämä avaisi portin tulla yhteiseen olohuoneeseen myös ilojen eikä pelkästään huolien kanssa?

Eija Pyrrö

– Palvelut tavoittaisivat paremmin nuoren, ja toisaalta palvelutahot oppisivat keskustelemaan toistensa kanssa ja tutkimaan samalla omaakin toimintaansa. Nykylokeroista ei välttämättä näe, onko omassa toiminnassa jotain sellaista, minkä takia nuori ja nuorelletarkoitettu palvelu eivät toimi niin kuin pitäisi.

Yhteishanke kestäisi kolme vuotta, mikäli reilun 500 000 euron rahoitus toteutuu, sanoo Pyrrö. Aloitus olisi aikaisintaan syksyllä.

– Vielä ei tiedetä edes kaikkia mukaan tulevia tahoja, eikä paikkaa. Kahvila tai nuorisotila voisi toimia. Tarvitaan se olohuonetila, jossa voi olla yhdessä, sekä tietysti ovi, jonka taakse voi mennä tarvittaessa. Voisiko olla niin, että tämä avaisi portin tulla yhteiseen olohuoneeseen myös ilojen eikä pelkästään huolien kanssa?