Riihimäellä pohditaan ilmaista ehkäisyä – Hämeenlinnassa tarjoillaan katumuspillereitä

Kanta-Hämeen kunnissa mietitään ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille kuntalaisille. Keskustelu ilmaisesta ehkäisystä on saanut tuulta alleen, sillä Forssan seudulla on saatu hyviä tuloksia nuorille jaetuista ehkäisyvälineistä.

Kuva: Yle

Riihimäellä ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen on nostettu tapetille. Tällä hetkellä Riihimäki tarjoaa nuorille puolen vuoden aloituspaketin e-pillereiden osalta. Kevään aikana kuitenkin päätetään, vaihdetaako toimintamallia.

– Mietimme, että jatkammeko tällä tavalla, vai lähdemmekö mukaan THL:n suosituksiin tarjota ilmainen ehkäisy alle parikymppisille nuorille. Sitten tulisi rajata ikäryhmä: tarjotaanko ehkäisyä alle kaksikymppisille vai mihin raja vedetään, sanoo osastonhoitaja Saija Numari.

– Olemme tutkineet ympäristökuntien tapoja toimia ehkäisyasioissa. Mitään ei ole vielä päätetty, mutta ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta on keskusteltu alustavasti, sanoo avoterveydenhuollon ylilääkäri Esa Halmesmäki Riihimäeltä.

Myös Janakkalassa ja Hattulassa on mietitty erilaisia ehkäisymalleja nuorille.

– Meillä on maaliskuun puolivälissä palaveri ehkäisyasioista. Sitten tiedämme enemmän, sanoo avohoidon ylihoitaja Pirjo Meriläinen Janakkalasta.

Hämeenlinnassa ehkäistään jälkikäteen

Hämeenlinnassa ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta ei ole edes keskusteltu. Ajatus on hyvä, mutta tärkeintä on nuorille jaettu tieto ylipäätään, sanoo koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Päivi Mali.

– Lähinnä meillä on keskusteltu siitä, että ehkäisyä ja tietoa olisi mahdollisimman helppo saada. Tähän onkin satsattu. Olemme keskustelleet myös siitä, kuinka pitkän ajan aloituspakkaus nuorelle voidaan tarjota ilmaiseksi.

– Esimerkiksi ennen kuin annamme ilmaisen, kolmen kuukauden aloituspakkauksen, keskustelemme nuoren rahatilanteesta. Pillereissä on melkoisia hintaeroja, ja sillä on merkitystä jatkoehkäisyn kannalta, mitä nuorelle tarjotaan.

Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa koululaisille ja opiskelijoille kuitenkin jälkiehkäisypillereitä tarpeen tullen. Sekä peruskoululaiset että toisen asteen opiskelijat saavat pillereitä terveydenhoitajan vastaanotolta. Myös kondomeita on jaossa kaikissa toimipisteissä.

Meeri Niinistö