1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Viestintävirasto: Sim-korttien turvakäytännöt hyvällä tasolla teleyrityksissä

Verkkolehti The Intercept kertoi viime viikolla, että NSA:n ja GCHQ:n epäillään saaneen haltuunsa sim-kortteja valmistavan yhtiön tietoliikennettä suojaavat salausavaimet. Viestintävirasto on selvittänyt uutisen jälkeen Suomen teleyritysten tietoturvariskejä.

tekniikka
Sim-kortteja.
Sim-korttien turvakäytännöt ovat hyvällä tasolla Suomen teleyrityksissä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sim-korttien turvakäytännöt ovat hyvällä tasolla Suomen teleyrityksissä, Viestintävirasto arvioi tiedotteessaan. Viestintävirasto toteaa lähettäneensä Suomessa toimiville teleyrityksille selvityspyynnön viikko sitten perjantaina.

Selvityspyynnöt tehtiin sen jälkeen kun verkkojulkaisu The Intercept (siirryt toiseen palveluun) oli uutisoinut tiedoista, joiden mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA ja Britannian tiedustelupalvelu GCHQ olisivat saaneet haltuunsa sim-kortteja valmistavan Gemalton tietoliikennettä suojaavat salausavaimet.

Viestintävirasto tähdentää, ettei uutisesta käy ilmi, että nimenomaan suomalaisten teleyritysten sim-kortteihin liittyvää aineistoa olisi päätynyt tiedustelupalveluiden haltuun.

Viraston mukaan sen saamien vastausten perusteella voidaan todeta, että sim- ja UICC-korttien ja niihin liittyvien salausavainten käsittelyprosessit ovat Suomessa hyvällä tasolla.

– Käytäntöjen yksityiskohdat kuitenkin vaihtelevat teleyritysten välillä ja vaativat vielä lisäselvityksiä, tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun). Gemalto on maailman suurin sim-korttien valmistaja, ja se toimii 85 maassa. Sen kortteja on käytössä myös Suomessa.

Lue seuraavaksi