Uuden vaatteen lyhentäminen ja kaventaminen työllistää ompelijaa

Ompelija Susanna Raninen on korjannut ja muokannut kainuulaisten vaatteita kohta kolme vuotta. Tyypillisesti asiakas toivoo housujen lahkeiden tai puseron hihojen lyhentämistä.

vaatteet
Nainen laittaa nuppineulaa kiinni tekeillä olevaan vaatteeseen.
Laura Tolonen / Yle

Ompelupalvelu Mari-Susannan tilat Kajaanissa ovat täynnä kankaita ja lankoja. Yrittäjä Susanna Raninen toteaa hymy huulillaan, että vielä hetki sitten paikka oli täynnä paljetteja ja glitteriä, kun hän muokkasi vanhojen tanssien pukuja.

Raninen korjaa ja muokkaa vaatteita asiakkaiden toivomusten mukaan, sekä tekee lisäksi myös uusia vaatteita mittatilaustyönä.

– Ehkä kolmasosa kaikesta siitä mitä teen on kaupasta ostettujen uusien vaatteiden muokkaamista sopivaksi. Mittatilaustöitä tulee jonkin verran, mutta nykyään vähemmän. Koko ajan on kuitenkin joitain työn alla, esimerkiksi jakkuja, juhlapukuja ja mekkoja.

Niin vanhojen kuin uusien vaatteiden muokkaamisessa tyypillisin toive on housun lahkeiden tai puseron hihojen lyhentäminen.

– Asiakkaat tuovat myös esimerkiksi puseroita, joissa on istuvuusongelma selän puolella. Jos on vaikkapa vähän notkompi selkä kuin mille vaate on kaavoitettu.

Raninen muokkaa eniten uusista vaatteista ulkoiluvaatteita, kuten esimerkiksi toppavaatteita ja tuulitakkeja. Asiakkaat kokevat näiden vaatteiden ominaisuudet hyvinä, mutta istuvuus halutaan paremmaksi. Myös muoti näkyy asiakkaiden toiveissa, sillä esimerkiksi leveämmistä housuista halutaan nykymuodin mukaisesti kapeammat.

Mistä tahansa vaatteesta saadaan sopiva

Lähes kolme vuotta Kajaanissa ompelupalveluja tarjonnut Susanna Raninen pystyy muokkaamaan millaisesta vaatteesta tahansa asiakkaalle sopivan.

– Periaatteessa kyllä, mutta yleensä se ei ole kauhean kannattavaa asiakkaalle, koska siitä tulee kallista.

Monet mainitsevat, että on itsekin tehnyt pientä korjausompelua kotona.

Susanna Raninen

Raninen on huomannut vuosien aikana, että vaatteiden materiaaleissa on tapahtunut muutoksia.

– Varsinkin näihin teknisiin vaatteisiin, ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin, on tullut muutoksia. Ne kehittyvät koko ajan, tulee paljon uusia liimauksia, teippauksia sekä tuulenpitävyyteen ja vedenkestävyyteen liittyviä ominaisuuksia. Siinä pitää sitten aina miettiä, että miten ominaisuudet säilytetään, mutta saadaan vaatteista sellaisia kuin asiakas haluaa.

Susanna Raninen kokee asiakasmäärän lisääntyneen vuosien aikana. Vaikka asiakas osaisi itse lyhentää housujensa lahkeet, vaate tuodaan silti ompelijan käsiin.

– Monet mainitsevat, että on itsekin tehnyt pientä korjausompelua kotona. Mutta sitten kuitenkin halutaan varmistaa vaikkapa juhlavaatteen kohdalla, että tulee kerralla hyvä.