Koodaus tulee kouluun – video

Koodausta eli tietokonehjelmointia aletaan opettaa peruskoulussa syksystä 2016 alkaen. Koodaus aiotaan sisällyttää osaksi muita oppiaineita. Opettajilta perätään nyt asennemuutosta, sillä valmiudet uuden taidon opettamiseen vaihtelevat.

Kotimaa
Koodausta tabletilla.
Titta Puurunen koodaa.

Liki koko maailma pyörii nykyisin koodin varassa. Koodien saloja ryhdytään avaamaan peruskoululaisille, kun ohjelmointi tulee ensi syksynä osaksi opetusta.

Erillistä oppiainetta ohjelmoinnista ei tule, vaan se sisällytetään nykyisiin aineisiin.

– Se tulee osaksi matematiikkaa, äidinkieltä, kenties kirjallisuutta. Jos opetussuunnitelman hengessä mennään, ei tarkoitus ole koulia huippukoodareita, vaan pyritään ymmärtämään mistä koodaamisessa on kyse, sanoo Jyväskylän yliopiston opettajankouluttaja Johanna Kainulainen.

– Loogisen ajattelun ja ongelmanratkaisukyvyn kehittäminen, ongelmien palasteleminen pienempiin osiin – näitä voi harjoitella leikin avulla ja ilman tietokonetta. Opettaja voi olla vaikkapa robotti, jota oppilaiden pitää ihan suullisilla komennoilla ohjata, täydentää Jyväskylän yliopiston projektitutkija Merja Juntunen.

Erityisen haasteen edessä ovat opettajat, joista monen on itsekin opeteltava ohjelmointi.

– Asennemuutosta varmasti tarvitaan, kun taidon oppimista pitää lähteä katsomaan uudella tavalla, sanoo Kainulainen.

Opettajan ja oppilaan roolit voivatkin kääntyä päälaelleen.

– Asiantuntijat tulevat oppilaista. Tämä on hedelmällinen paikka sille, että opettajakin voi oppia oppilaalta, Juntunen toteaa.

Koodaustaito on kuitenkin suomalaisten it- ja pelifirmojen menestyksen taustalla, ja koodaustaito saattaa tulla arkeenkin.

– Näin on sanottu, että se on nykypäivän lukutaito. Teknologistuvassa maailmassa pitää ymmärtää mitä laitteita ja ohjelmistoja käytämme, sekä se, miten niillä voi luoda uutta. Siihen tarvitaan ohjelmoinnin taitoja, sanoo tohtorikoulutettava Antti-Jussi Lakanen Jyväskylän yliopistosta.

Haastattelut teki Yle Keski-Suomelle Titta Puurunen.

16:23 lisätty video.