Pohjois-Savon maakuntavaakuna sai "faceliftauksen"

Uudistuksessa kuvan sävyjä ja muotoja pehmennettiin. Muutoksilla tavoitellaan parempaa erottuvuutta muun muassa painotöissä.

Kuva: Pohjois-Savon liitto

Pohjois-Savon maakuntavaakuna on saanut uuden ilmeen. Muutokset ovat ensisilmäykseltä pieniä, mutta esimerkiksi painotekniikan kannalta merkittäviä.

– Nykyisinhän yleisin käyttötapa on tulostaa vaakuna pienessä koossa A4-arkille, jossa sen yksityiskohdat kärsivät. Päivitetyssä mallissa jousen ääriviivat erottuvat paremmin, Pohjois-Savon liiton tiedottaja Jari Sihvonen perustelee.

Muotojen lisäksi myös värejä on hieman pehmennetty. Valkoisesta on tullut vaaleanharmaa ja lähes sitruunankeltaiset osat on korvattu lämpimämmällä sävyllä. Niillä on haettu vaakunan alkuperäisiä hopean ja kullan sävyjä.

– Tulostimien laatu on kuitenkin nykyisin niin hyvä, etteivät sävyt mene herkästi tukkoon, Sihvonen jatkaa.

Muutostyöt liitto teki omana työnään, joten ylimääräisiä kuluja niistä ei tullut.

– Ei tähän budjettia tarvittu. Tämä oli vain vaakunan saattamista tähän päivään, tällainen pieni "faceliftaus".

Vaakunan käyttö on tarkoin säädeltyä

Pohjois-Savon vaakuna juontaa juurensa Savon kreivikunnan vaakunaan, joka lienee peräisin 1500-luvun lopulta.

Yksityinen henkilö tai yhdistys saa käyttää maakuntavaakunaa kotiseutua osoittavana osakuviona esimerkiksi lipussa tai jäsenmerkissä, jos noudattaa vaakunan käytöstä annettuja ohjeita, hyvää tapaa ja heraldiikan periaatteita.

Maakuntahallitus voi vaatia vaakunan sopimattoman tai loukkaavan käytön lopettamista.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja hyväksyi uuden vaakunan perjantaina, ja erilaisia julkaisumateriaaleja on päivitetty uuteen asuun tästä viikosta lähtien.