Perinteinen harmaa villapaita kulutettiin käytössä loppuun

Villapaitojen suosio vaatteena on vuosien varrella hiipunut pukeutumisen muuttumisen myötä. Ennen aikaan harmaat villapaidat kuitenkin kulutettiin käytössä loppuun, ja siksi museoissa näkee usein vain koristeellisempia villapaitoja.

villapaidat
Nainen osoittaa sormella neuleen alahelmaa.
yle.fi/elavaarkisto

Suomalaisen villapaidan historia ulottuu ainakin 1700-luvulle, mutta aivan tarkkaan ei tiedetä, milloin ensimmäiset villapaidat on tehty. Se on kuitenkin tiedossa, että ennen kuin kansan parissa alettiin neuloa vaatteita, Suomeen tuotiin hienoja silkkisiä neulepaitoja.

– Ylhäisö käytti ensin neulepaitoja, ennen kuin kansa alkoi tehdä niistä omia versioitaan erilaisista materiaaleista, Käsi- ja taideteollisuusliiton toiminnanjohtaja Marketta Luutonen kertoo.

Luutonen teki viitisentoista vuotta sitten Kansanomainen tuote merkityksenkantajana: Tutkimus suomalaisesta villapaidasta -väitöskirjan, missä hän tutki miten tuotteisiin liitetään merkityksiä. Esimerkkituotteeksi hän valitsi kaksi erilaista villapaitaa, Korsnäsinpaidan ja Jussipaidan.

– Korsnäsinpaita on etenkin suomenruotsalaisuuden symboli. Arvokas, kallis tuote, jollaisia on annettu esimerkiksi merkkihenkilöille. Jussipaita puolestaan liittyy tietynlaiseen suomalaisuuteen, miehuuteen, pieneen häjyyteen.

Tyypillisesti Jussipaita onkin ollut miesten arkipaita, mutta nykyisin sitä käyttävät toisinaan naisetkin. Koristeellinen Korsnäsinpaita on liitetty varakkuuteen ja sitä ovat käyttäneet sekä naiset että miehet.

Elävässä Arkistossa on tv-ohjelma vuodelta 1987, ja siinä kerrotaan, että kalastajaneule luotolainen on villapaitojen klassikko.

Villapaidan suosio on hiipunut vuosien varrella

Perinteinen suomalainen villapaita on ollut harmaa, värjäämätön arkipaita. Museoissa näkee enemmän kauniita ja koristeellisia villapaitoja, sillä harmaat paidat on kulutettu loppuun käytössä ja arvokkaampia paitoja on säästelty.

Jussipaita puolestaan liittyy tientynlaiseen suomalaisuuteen, miehuuteen, pieneen häjyyteen.

Marketta Luutonen

Uusia kuvioita suomalaisiin villapaitoihin on tuonut erityisesti Sirkka Könönen, jonka kasvi- ja eläinkuviointeja moni on jäljitellyt.

Villapaitojen suosio vaatteena on vuosien varrella hiipunut, sillä pukeutuminen on muuttunut ja uudenlaisia vaatteita on kehitetty. Marketta Luutonen arvelee kuitenkin villapaitojen suosion olevan nousussa. Ainakin Kainuun Pirtissä (siirryt toiseen palveluun) villatakkeja ja -paitoja menee tasaiseen tahtiin jonkin verran.

– Eniten niitä meiltä kysyvät Kainuusta pois muuttaneet. Menekki voisi olla suurempikin, mutta käsityönä tehdyille villapaidoille kertyy hintaa. Villapaidoissa kiehtovat kainuulaiset kuviot ja kainuulainen käsityöperinne, TaitoKainuun toiminnanjohtaja Kirsi Heikkinen kertoo.

Nainen seisoo lankakaupassa.
TaitoKainuun toiminnanjohtaja Kirsi Heikkinen Kainuun Pirtissä.Antti Kettumäki / Yle

Pirtissä tehdään jonkin verran mittatilaustyönä vaatteita ja saunatekstiilejä. Saunatuotteita kuten takkeja ja pyyhkeitä tehdään pellavasta, ja villasta lämpimämpiä vaatteita. Kainuussa enimmäkseen kudotaan sukkia ja lapasia, mutta jonkin verran myös isompia tuotteita.

– Villapaitojen teko käsin on hitaampaa kuin neulekoneella. Nopeimmat saavat paidan valmiiksi viikossa. Nopeuteen vaikutta myös langan laatu, Kirsi Heikkinen kertoo.

– Jotkut tulevat ostamaan lehden kanssa lankoja ja kysyvät samalla meiltä vinkkejä tekemiseen. Esimerkiksi pipoon kannattaa käyttää ennemmin pehmeää baby-lankaa kuin tavallista. Se kutittaakin vähemmän. Pipoihin kannattaa laittaa muutenkin vuoraus sisälle tuulen ja mukavuuden takia, Heikkinen jatkaa.