Paatero perusti ryhmän miettimään Solidiumin tulevaisuutta

Sirpa Paateron mukaan nyt on oikea aika tarkastella valtion sijoitusyhtiön toimivuutta.

talous
Kehitysministeri Sirpa Paatero eduskunnan suullisella kyselytunnilla 19. helmikuuta 2015.
Kehitysministeri Sirpa Paatero eduskunnan suullisella kyselytunnilla 19. helmikuuta 2015.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimivuutta ja mahdollisia tarpeita muutoksiin arvioidaan, tiedottaa valtioneuvosto.

– Solidium on toiminut nykymuodossaan perustamisestaan lähtien. Valtio-omistaja katsoo, että nyt on oikea aika arvioida huolellisesti järjestelyn toimivuutta, kommentoi valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.)

Ministeri on asettanut virkamiestyöryhmän pohtimaan sijoitusyhtiön kehittämistä. Ryhmän on annettava selvitys huhtikuun loppuun mennessä. Linjaukset jäävät tulevan hallituksen tehtäviksi. Työryhmän puheenjohtaja on valtioneuvoston omistajaohjauksen osastopäällikkö Eero Heliövaara. Ryhmään kuuluu myös työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön edustajia.

Ryhmä saa mietittäväkseen muun muassa Solidiumin omistuskohteet ja niiden osinkotuoton sekä resurssien tarkoituksenmukaisen käytön.

Valtio omistaa Solidiumin kokonaan. Yhtiö hallinnoi noin kahdeksan miljardin euron arvoista omaisuutta. Sen hallinnassa on muun muassa Sammon, Telia-Soneran, Metson, Outokummun, Stora Enson ja Talvivaaran osakkeita.

SDP on ehdottanut aiemmin, että Solidiumiin muodostettaisiin poliitikoista koostuva hallinto- ja sijoitusneuvosto. Solidium perustettiin vuonna 2008. Eräs syy sen perustamiseen oli juuri se, että poliitikot eivät vaikuttaisi pörssiyhtiöihin, joita valtio omistaa.