Naapurukset riitelevät yli 100-vuotiaan kuistin kopioinnista

Paritalon toisessa päässä on vanha kuisti, josta seinänaapuri haluaisi tehdä jäljennöksen oman asuntonsa kylkeen. Kiista saattaa edetä korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Kotimaa
Vasiljeffin talo Kotkansaarella
Vasiljeffin talo Kotkansaarella.Niklas Joki / Yle

Kotkassa kiistellään siitä, saako vuonna 1886 rakennetun Vasiljeffin taloksi kutsutun rakennuksen yhteyteen rakentaa kuistia. Talossa on kaksi asuntoa, joista toisen yhteyteen on rakennettu kuisti vuonna 1894. Nyt naapuri haluaisi rakentaa samanlaisen oman asuntonsa kylkeen.

Rakentamisen kannalla ovat Kotkan kaupunki sekä taloyhtiön hallitus, johon kuuluu osakas, joka haluaa kuistin rakentaa. Rakentamista vastustavat ELY-keskus, Kotkan ympäristöseura sekä talon toisessa päässä asuvat ja vanhan kuistin omistavat Olavi ja Sirkka Soukka.

– Uusi kuisti heikentäisi talon historiallista, rakennustaiteellista ja autenttista arvoa. Se pilaisi rakennuksen aikansa aitona edustajana, sanoo Olavi Soukka.

– Olemme sitoutuneet suojeluun ja oletamme, että talo säilyy sellaisena kuin se on rakennettu viimeisteltynä 1894, toteaa Sirkka Soukka.

Kaupunki myönsi jo rakennusluvan, mutta pitkällisen prosessin jälkeen Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi päätöksen. Kiista koskee asemakaavan tulkintaa. Hallinto-oikeus katsoi, että kuistin rakentaminen olisi asemakaavan suojelumääräysten vastainen. Lisäksi rakentaminen edellyttäisi poikkeamisluvan hakemista ELY-keskukselta.

Kotkan rakennusvalvonnan mielestä kaava ei estä uuden rakentamista, vaan päin vastoin jopa suosittelee sitä.

Yhtiökokous jäi pitämättä

Soukat muuttivat taloon vuonna 1982. Silloin viisi osakasta osti tontin Vasiljeffin perikunnalta. Talossa, jonka Soukat ja heidän uutta kuistia suunnitteleva naapurinsa omistavat, on edelleen muun muassa alkuperäistä seinää ja ikkunoita. Soukat ovat viimeiset 1980-luvun alkuperäisistä osakkaista taloyhtiössä.

– Kun tulee uusia ihmisiä, niin heillä ei ehkä ole samanlaisia arvoja kuin meillä. Mutta kun ihminen ostaa tästä asunnon, on hän täysin tietoinen siitä, että ostaa suojelutalon, sanoo Olavi Soukka.

Taloyhtiö on virallisesti kuistiremontin kannalla. Soukkien mukaan kolmijäseninen taloyhtiön hallitus junaili rakennuslupahakemuksen salaa.

– Hallitus on omavaltaisesti hakenut rakennuslupaa, yhtiökokouspäätöstä sille ei ole. Rakennuslupa haettiin kysymättä meiltä mitään, Soukat kertovat.

Yle Kymenlaakso ei tavoittanut torstaina Soukkien naapuria.

Kaupunki katsoo asian loppuun

Kotkan ympäristölautakunta päätti torstaina yksimielisesti, että kaupunki valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Emme ota tässä kummankaan puolta, vaan haluamme varmistua siitä, että rakennusvalvonta on tulkinnut lakia oikein, sanoi lautakunnan puheenjohtaja Joonas Penttilä ennen kokousta.

Juttuun on päivitetty ympäristölautakunnan päätös.