LuostoClassic yhdistää kuvataiteen ja musiikin – pääesiintyjänä Sinfonia Lahti Okko Kamun johdolla

Sodankylän suuri klassisen musiikin tapahtuma elokuussa yhdistää kuvataiteen ja musiikin. Jokaisessa konsertissa on mukana teemaan sopiva taiteilija Ilmari Raution maalaus. Festivaalin pääesiintyjänä on Sinfonia Lahti jota johtaa kapellimestari Okko Kamu.

kuvataide
Luosto Classic -musiikkitapahtuman taiteellinen johtaja Marko Ylönen
Luosto Classic -musiikkitapahtuman taiteellista johtajaa Marko Ylöstä haastattelee Jarmo Siivikko. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Luosto Classicin teemana on tänä vuonna ”Näyttelykuvat – väri musiikissa, musiikki väreissä”. Festivaalin taiteellisen johtajan mukaan poikkitaiteellinen kokeilu on haastavaa.

– Se on haaste. Minä en ole ennen tehnyt tällaista musiikin ja kuvataiteen yhdistämistä, se on uusi kokeilu, Luosto Classic –tapahtuman taiteellinen johtaja Marko Ylönen sanoo.

– Meillä ei ole varsinaista teemaa festivaaleilla vaan teema on näyttelykuvat. Eli jokainen konsertti on oma kokonaisuutensa johon liittyy sitten Ilmari Raution maalaus.

Kansainvälisyyttä kautta linjan

Sodankylän festivaali on tunnettu jo kahdentoista aikaisemman vuotensa aikana kansainvälisesti arvostetuista esiintyjistä. Tuleva syksy ei tee siihen poikkeusta.

Pääesiintyjä on maailmalla mainetta niittänyt Sinfonia Lahti vieläkin kuuluisamman ylikapellimestarinsa Okko Kamun johtamana. Pääkonsertissa teemana on Sibelius, 150 –vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Kamarimusiikin huippua edustaa venäläislähtöinen Atrium jousikvartetti, ylistetty kokoonpano joka on myös voittanut palkintoja kvartettikilpailuissa.

Turkulaiskuoro Key ensemble puolestaan on saanut jo useita palkintoja levytyksistään ja voitti kaksi vuotta sitten kuorokilpailun Luxemburgissa.

Festivaaleilla on konsertoimassa useita muitakin kansainvälisesti tunnettuja muusikoita. Esimerkiksi tapahtuman taiteellinen johtaja sellisti Marko Ylönen on kiertänyt maailmaa sekä solistina että kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa.

Luvassa intiimiä kamarimusiikkia

Suurten konserttien lisäksi tarjolla on myös pienimuotoisempia musiikkitilaisuuksia. Jopa hyvinkin pienissä tiloissa.

– Meillä on pääesiintyjänä Lahti Sinfonia pääkonsertissa Okko Kamun johdolla. Sitten meillä on konsertteja eksoottisissa pienissä paikoissa, kamarimusiikkia intiimisti. Sodankylän pieni kirkko, johon mahtuu yksi soittaja kerrallaan, on yksi niitä paikkoja, tapahtuman taiteellinen johtaja Marko Ylönen sanoo.

Sodankylän pienessä vanhassa kirkossa kuullaan sello- ja kitarasooloja. Eksoottinen konserttipaikka on yksi Suomen vanhimmista kirkoista. Se on rakennettu 1600-luvun lopussa. Kirkkoon mahtuu parisataa ihmistä.