Hyppää sisältöön

100-vuotiasta Suomea juhlitaan puita istuttamalla

Sata vuotta täyttävän itsenäisen Suomen kunniaksi aloitetaan mittava puunistutusurakka. Itsenäisyyden ikäisestä kuusesta polveutuvia puita istutetaan paitsi kunnioituksena itsenäisyydelle, myös herättelynä ympäristötietoisuuteen. Perinnepuiden istutus leviää Suomesta myös laajalti ulkomaille.

Itsenäisyyden kuusi Helsingissä vuonna 1940.
Yle esitteli Helsingissä olevaa itsenäisyyden kuusta televisiossa vuonna 1940.

Suomen itsenäistyessä kylvettiin maahan kuusen siemen. Siemenestä kasvanut "itsenäisyyden kuusi" istutettiin myöhemmin Helsingin Kaivopuistoon, jossa se seisoo edelleen. 50 vuotta myöhemmin kuusen siemenistä kasvatettin taimia, joita on istutetty ympäri Suomea. Näitä "kotikuusia" istutettiin esimerkiksi kotien ja koulujen pihoihin. Nyt juhlapuiden jatkumo saa uuden vaiheen.

– Nyt istutetaan niiden jälkeläisiä ja myöskin muita puita, koska niistä itsenäisyyden kuusesta ja kotikuusista ei ihan riitä koko Suomelle jälkeläisiä, hankkeen puuhamies Mika Vanhanen kertoo.

Kuusten perinnettä vievät osaltaan eteenpäin koululaiset. Käpyjen ja siementen kanssa ovat touhunneet muun muassa Joensuun Nepenmäen koulun oppilaat Samuel Varhimo ja Veera Kortelainen

– Olemmet keränneet niitä pussiin ja laittaneet ne kuivumaan. Lisäksi on menty karistelemaan ne ja niitä istutetaan sen itsenäisyysjutun kunniaksi, Varhimo kertoo.

– On se silleen aika hienoa, kun on sellainen perinne että istutetaan aina uusia kuusia, Kortelainen jatkaa.

Joensuusta on jo toistakymmentä vuotta järjestetty puunistutustalkoita tuhansille kouluille eri puolille maailmaa. Puita on istutettu 150 maassa. Nyt näissä maissa seurataan Suomen mallia perinnepuiden istuttamisessa.

– He istuttavat omia tulevaisuduen puitaan, ei kuusia, vaan puita jotka ovat heille ominaisia. Samalla tavalla puiden istuttaminen on vielä tärkeämpää tietysti kehittyvissä maissa, joissa puilla on elinkeinoa. Unohtamatta tietysti ilmastonmuutosta ja monia monia muita asioita, joihin puiden istuttamisella voidaan vaikuttaa, Vanhanen summaa.