"Aina rinkeleitä pitää ostaa, kun markkinoille tullaan"

Sekä myyjien että markkinavieraiden mielestä markkinat ovat ajan saatossa muuttuneet. Rääväsuisten helppoheikkien myyntipuheet ovat menneen talven lumia, mutta edelleen tietyt perinteet pysyvät muuttumattomina.

markkinat
Markkinat, rinkeli
Karoliina Haapakoski /Yle

Kemissä vietettiin torstaina kevätmarkkinoiden ensimmäistä päivää varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Ilma oli mitä mainioin; ei pakkasta, ei sadetta, ei edes loskaa markkina-alueella.

– Ei ole normaali markkinailma tämmöinen, yleensä keli on aina kehno. Vähän tuulee, mutta se ei haittaa, Virpi ja Airi toteavat.

Naisten markkinaperinteisiin kuuluu vankkumattomasti rinkelin osto ja makkaran syönti.

– Aina rinkeleitä pitää ostaa, kun markkinoille tullaan. Ei niitä tule muuten syötyäkään, Airi sanoo.

– Makkara myös pitää syödä. Kojulla on kaiken lisäksi niin hyvä sinappi, että senkin vuoksi pitää makkara ostaa, Virpi lisää.

Markkinoiden muuttunut luonne

Naiset kertovat käyneensä markkinoilla ihan pikkutytöstä lähtien. Vuosien saatossa markkinat ovat muuttuneet aika lailla.

– Ennen vanhaan kun isäkin oli kaupungilla töissä, niin töistä lähdettiin jo ruokatunnin jälkeen, sillä heillä oli markkinalomaa, Virpi nauraen muistelee.

30 vuotta markkinoilla kauppa tehnyt rinkelimyyjä-Kati yhtyy naisten mielipiteeseen, että markkinat eivät enää ole samanlaiset kuin vuosia sitten.

– Kyllä markkinat ovat muuttuneet huomattavasti ammattimaisemmiksi. Yksi kauppias ja kojut ovat huomattavasti isompia kuin aikaisemmin, Kati listaa.

Helppoheikit ovat kadonneet

Myöskään helppoheikit eivät enää rikastuta markkinoita samalla tapaa kuin ennen.

– Kun asiakkaat ovat sivistyneet, niin myös me myyjät sivistytään, Kati nauraa.

Helppoheikkien katoamisen myötä myös värikkäät persoonat ovat hävinneet.

– Kyllä se sitä vähän on. Asiakkaat ehkä kaipaisivat heitä, mutta ruman kielen käyttö ei enää markkinoille kuulu, konkarimyyjä toteaa.