1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis tuhosi tuhansia vuosia vanhoja veistoksia Irakissa

Äärijärjestön taistelijat julkaisivat sosiaalisessa mediassa videon, jolla he nuijivat antiikki- ja kulttuuriperintöesineitä rikki. Taistelijat ovat tuhonneet myös arvokkaita käsikirjoituskokoelmia Mosulissa.

Kuvakaappaus videosta. Kuva: Reuters-TV

Syyriassa ja Irakissa sotiva äärijärjestö Isis on jälleen tuhonnut arvokasta kulttuuriperintöä Irakissa. Isis julkaisi torstaina sosiaalisessa mediassa videon, jolla taistelijat moukaroivat antiikkiesineitä Irakin Mosulin kaupungissa.

Taistelijoiden moukaroitavaksi päätyy videolla tuhansia vuosia vanhoja suuria assyrialaisia veistoksia ja muita taide-esineitä muinaisten Niniven ja Nimrudin kaupunkien alueilta. Taistelijat muun muassa murskaavat ja poraavat palasiksi 800-luvulta ennen ajanlaskun alkua peräisin olevan assyrialaisen veistoksen, joka esittää ihmispäistä siivekästä härkää, niin sanottua lamassu-taruolentoa.

Entinen miljoonakaupunki Mosul on ollut Isisin hallussa viime kesästä saakka. Pohjois-Irakissa sijaitseva Mosul on järjestön tärkein tukikohta Irakissa.

Videolla esiintyvä taistelija kertoo, että muinaiset veistokset tuhottiin kuvanpalvontana.

Tuhottujen esineiden on arvioitu olleen peräisin Mosulissa sijaitsevasta antiikin museosta.

– Teokset ovat mittaamattoman arvokkaita. Ne eivät ole pelkästään Irakin vaan koko ihmiskunnan kulttuuriperintöä, irakilainen arkeologi Lamia al-Gailani Lontoon UCL-yliopiston arkeologian laitokselta sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.                                             

Lehti: Isis räjäyttänyt Mosulin kirjaston

Isis on myös polttanut tuhansia arvokkaita historiallisia käsikirjoituksia ja muita arvoteoksia, jotka oli ryöstelty Mosulin kirjastosta, kertoi brittilehti Independent.

Tuhottujen teosten joukossa on opuksia, jotka oli liitetty YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon suojelulistalle. Roviolle päätyi myös vanhoja karttoja ja kokoelmia ottomaaniajalta.

Lehden tietojen mukaan taistelijat olisivat tuhon jälkeen vielä räjäyttäneet ja polttaneet kirjaston maan tasalle.

Mosulin kirjasto on perustettu vuonna 1920. Kirjaston kokoelmia tuhottiin jo Irakin sodassa vuonna 2003. Tuolloin osa kokoelmista onnistuttiin pelastamaan neuvokkaiden kaupunkilaisten piilotettua teoksia koteihinsa.

Äärisunnalainen Isis on aiemmin tuhonnut temppeleitä ja taistelijoiden harhaoppisina pitämiä muiden muslimien pyhiä paikkoja. Taistelijoiden on epäilty lisäksi kaupanneen ryöstelemiään ikivanhoja antiikki- ja kulttuuriperintöesineitä mustassa pörssissä taistelukoneistonsa rahoittamiseksi.

Yhdysvallat ja Irak ovat kertoneet valmistelevansa suurhyökkäystä Mosulin valtaamiseksi takaisin ääritaistelijoilta huhti-toukokuussa.