Lähimetsien puolesta kampanjoidaan – Mustikkamaa ja Öjen esimerkkeinä uhatuista lähimetsistä

Lähimetsät haltuun -kampanjan avulla halutaan nostaa esiin lähimetsien tärkeyttä ja edistää kaupunkien ja kuntien omistamien lähimetsien suojelua. Kampanjan kärkikuvina on viisi lähimetsää, joista kolme on Helsingissä ja kaksi Vaasassa.

Kotimaa
vanhaa metsää
Pitkään luonnontilaisina olleissa metsissä on runsaasti lahopuustoa.Juha Kemppainen / YLE

Vaasan Mustikkamaan ja Öjenin metsät ovat mukana Luonto-Liiton lähimetsien suojelukampanjassa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esiin lähimetsien tärkeyttä ihmisten hyvinvoinnille ja edistää kaupunkien lähimetsien suojelua.

Kampanjan kärkikuvina on viisi lähimetsää, joista kolme on Helsingissä ja kaksi Vaasassa. Mustikkamaa on lähellä Vaasan keskustaa sijaitseva minierämää, jolle saatetaan tulevaisuudessa rakentaa. Öjen puolestaan on Vaasan eteläpuolella, luonnontilassa oleva yli sadan hehtaarin metsä. Osa alueesta on suojeltu, mutta kaavoittaminen uhkaa suojelemattomia osia. Kampanjan mukaan kummallekin alueelle on muodostunut vakiintunut liito-oravakanta.

Lähimetsät haltuun -kampanja käynnistyy huomenna lauantaina. Vaasan Vaskiluodossa on päivän kunniaksi metsäaiheiden tapahtuma, jossa tutustutaan metsään rastiradan avulla. Metsäparlamentissa kuullaan ja keskustellaan Vaasan lähimetsien tilanteesta.