1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU-komissio Suomen taloudesta: Viennin heikkeneminen huolestuttavaa

Suomen ei tarvitse kuitenkaan nöyrtyä liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn. Komission tuoreen maaraportin mukaan yksityisen sektorin velkaantuneisuusaste on vakaalla tasolla.

Euroopan komissio linjaa, että huomiota pitäisi kiinnittää Suomen viennin heikkenemiseen. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen julkinen talous ei täytä velkaantuneisuusastetta koskevaa kriteeriä, huomauttaa Euroopan komissio tuoreessa arviossaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen julkisen talouden tilasta. Komissio on kuitenkin ottanut huomioon Suomen talouden kokonaistilanteen ja suosittelee, ettei Suomen tarvitse alistua liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn.

Suomen velan suuri osuus bruttokansantuotteesta selittyy Suomen maksuosuuksilla EU:n rahoitusvakausjärjestelmään. Etenkin huomiota pitäisi kiinnittää viennin heikkenemiseen, komissio linjaa. Taustalla on teollisuuden käynnissä oleva rakennemuutos.

Yksityisen sektorin velkaantuneisuusaste puolestaan on komission mukaan vakaalla tasolla, eikä siitä ole välitöntä huolta, vaikka velan osuus on suuri.

Suomen makrotalouden epätasapainosta ja velkaantumisasteesta on tarkoitus keskustella EU-maiden talousministerineuvostossa maaliskuussa.

EU-maiden on julkaistava huhtikuussa kansalliset uudistusohjelmansa ja vakaus- tai lähentymisohjelmansa. Komissio puolestaan esittää toukokuussa maakohtaiset suositukset tälle ja ensi vuodelle.