1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Design on "nimenomaan bisnestä" – tekijät haluavat samaan yhteisöön

Isojen yritysten huonot ajat ovat ajaneet designin ja muotoilun osaajia yrittäjiksi. Moni tekijä työskentelee mieluummin yhteisössä kuin yksin. Oulussa suunnitellaan uutta yhteistä työtilaa.

kuvataide
Ouluun suunnitellun design-keskuksen ikkuna.
Anna Leppävuori / Yle

Myös designissa kyse on bisneksestä, vaikka sitä ei aina ajatella. Näin sanoo BusinessOulun luovien alojen asiakkuuspäällikkö Heikki Tunkkari.

– Onhan se aina ollut. Kun ajatellaan arkkitehtuuria tai muotoilupalveluita, niitä on haluttu pitää enemmän taiteena. Liiketoiminnasta, jota se on, on haluttu vähemmän puhua.

Samaa sanoo Proto Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama. Hänen mukaansa muotoilu on myös bisnestä.

Osa muotoilusta on kovinta bisnestä, mitä maa päällään kantaa.

Johannes Helama

– Nimenomaan bisnestä. Toki siinä on monenlaisia toimijoita, mutta kaikessa on keskiössä, että ihmiset haluavat elää sillä. Osa muotoilusta on kovinta bisnestä, mitä maa päällään kantaa.

Hänen mukaansa muotoilu on nyt "tämän vuosisadan keskeisin juttu". Se on suunnitteluosaamista, joka liittyy lähes alaan kuin alaan.

– Muotoilun käsitehän on muuttunut ja muutumassa tällä vuosituhannella. Se on hyvin laaja, ja sitä käsitellään muotoilun sisäisestikin, mitä me olemme. Klassisesta muotoilusta mennään palvelumuotoiluun ja jopa pidemmälle, kaupunkimuotoiluun.

Ouluun kaavaillaan uutta yhteistilaa

Oulussa on paljon osaavia designin tekijöitä, sanoo BusinessOulun Tunkkari. Oulussa on jo pitkään ollu paljon arkkitehtuuri- ja mainostoimistoja, ja nykyään kaupungissa on paljon muotoilualan yrityksiä.

– Isot yritykset ovat purkaneet henkilöstöään ulos, siellä sisällä on ollut osaamista, Tunkkari sanoo.

Moni design-alan toimija ei kuitenkaan halua työskennellä yksin. Joissain kaupungeissa on jo design-keskittymiä, sanoo muotoilijoita edustava Johannes Helama.

– Niillä on ollut positiivisia vaikutuksia alan kehitykselle.

Niillä on ollut positiivisia vaikutuksia alan kehitykselle.

Heikki Tunkkari

Oulussakin on jo työtiloja, joissa on yksittäisiä tai pääosin luovien alojen yrityksiä. Nyt BusinessOulu kaavailee, että kaupunkiin saataisiin uusi design-alan yhteenliittymä.

Joukko pelisuunnittelijoita, arkkitehtejä, muotoilijoita, kuvataiteilijoita ja muita luovien alojen ammattilaisia on jo tutustunut ensimmäiseen ajateltuun tilaan. Se sijaitsee Kansankadulla entisen Maanmittauslaitoksen tiloissa, joihin ainakin ohjelmistoyritys Koodiviidakko on jo päättänyt muuttaa.

Osa kansankadun tiloihin tutustuneista tosin lähti kävelemään kesken tilaisuuden kuultuaan hinnoista.

90-luvulla ajatus yhteistiloista oli utopiaa

Arkkitehti ja visualisoija Ilpo Okkonen piti tilaa ja ajatusta yhteenliittymästä hyvänä. Hän kertoo, että vastaavia suunnitelmia on ollut ennenkin.

– Aikanaan Torinrantaan oltiin suunnittelemassa Mediataloa, se oli jo 90-luvun alussa.

Se kaatui osin siihen, että idea oli liian utopistinen 1990-luvulle, Okkonen sanoo.

– Siinä oli tarkoitus, että kenelläkään ei olisi omaa työtilaa vaan voisi olla fancyjä pisteitä, joihin voisi mennä.

Lue seuraavaksi