"Samat ihmiset, jotka viisi vuotta sitten olisivat ostaneet omakotitalon, saattavat nyt vuokrata sen"

Jotkut kiinteistönvälittäjät ovat havainneet, että yhä useampi haluaa mieluummin vuokrata kuin ostaa omakotitalon. Syiksi arvellaan vaikeuksia saada lainaa ja arveluja hintojen laskemisesta. Kaikki Oulun alueella toimivat kiinteistönvälittäjät eivät ole ilmiötä havainneet.

ilmiöt
Omakotitalo kinosten keskellä.
Sirkku Savusalo / Yle

Yhä useampi haluaa vuokrata omakotitalon. Tarjonta sen sijaan ei ole vastaavasti kasvanut. Näin on havaittu ainakin joissain asuntoja vuokraavissa yrityksissä Oulussa.

– Ehkä tämä yleinen taloudellinen tilanne on vaikuttanut siten, että vuokralla oleville omakotitaloille on kysyntää, sanoo Backman LKV:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Pasi Backman.

Entiset ostajat vuokraavat

Oulussa omakotitalojen vuokramarkkinat ovat jopa harvinaisen kuumat, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo.

– Lahdessa on vaikea saada taloja vuokralle. Turussakin se on haastavaa. Tampereella tilanne on hiukan parempi. Pääkaupunkiseudulla asunnot menevät, mutta vuokrat ovat tippuneet.

Ehkä tämä yleinen taloudellinen tilanne on vaikuttanut siten, että vuokralla oleville omakotitaloille on kysyntää.

Pasi Backman

Metsola arvelee, että Oulussa taloja on helppo vuokrata ehkä siksi, että myyminen on vaikeaa. Tilanteen voi ehkä kytkeä Nokian irtisanomisiin, Metsola sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että ihmisillä ei olisi varaa ostaa asuntoa. Moni lykkää päätöstä, koska taloustilanne on epävakaa, ja asunnon arvon laskeminen huolettaa.

– Samat ihmiset, jotka viisi vuotta sitten olisivat ostaneet omakotitalon, saattavat nyt vuokrata sen.

Metsola huomauttaa, että toisaalta juuri talouden huonoina aikoina asunto kannattaisi ostaa, koska sen saisi halvalla.

Vuokranantajien edustaja arvelee tarjonnan kasvaneen

Kaikissa välitysfirmoissa ei olla samaa mieltä siitä, että vuokratalojen kysyntä olisi kasvanut. Näin sanoo esimerkiksi Kiinteistötahkolan myyntipäällikkö Aarno Annola.

– Niitä on aina tippunut tasaiseen tahtiin, ja niitä on vuokrattu samaan tahtiin.

Niitä on aina tippunut tasaiseen tahtiin, ja niitä on vuokrattu samaan tahtiin.

Aarno Annola

Ylipäätään omakotitalojen vuokraaminen on melko harvinaista, sanoo Annola. Samanlainen käsitys on vuokranantajia ja vuokralaisia edustavilla yhdistyksillä.

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että hän on kuullut lähinnä, että vuokrattavien omakotitalojen määrä on kasvanut, kun asuntoja on entistä vaikeampaa myydä.

Koro-Kanerva sanoo, että omakotitalon vuokraamiseen liittyy kuitenkin paljon hankaluuksia. Samaa sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Vuokranantajan velvollisuutena olisi periaatteessa luoda lumetkin pihalta. Harva vuokranantaja tai vuokralainen kuitenkaan haluaa sitä. Jos taas sovitaan, että työt ovat vuokralaisen vastuulla, vuokranantajan pitäisi jotenkin varmistua siitä, että vuokralainen huolehtii niistä kunnolla.

Talon vuokraaminen silti harvinaista

Vuokrataloja välittävistä yrityksistä kerrotaan, että omakotitalon vuokraajat ovat yleensä väliaikaisesti pois muuttaneita perheitä, harvoin sijoittajia.

Omakotitalon vuokraamisesta sen sijaan ovat kiinnostuneita esimerkiksi ne, joille pankki ei anna lainaa oman omakotitalon ostamiseen tai ne, jotka eivät halua ostaa asuntoa. Osa haluaa myös vuokrata talon siksi aikaa, kun omistusasunto on rakenteilla.

Tilastoja vuokrattavien omakotitalojen määristä ei ole. Esimerkiksi Vuokraovi.comin sivuilla koko Pohjois-Pohjanmaalla on tarjolla alle parikymmentä vuokrattavaa omakotitaloa.