Palopäällikkö: Kerrostalon paloturvallisuus paranee, kun taloyhtiö tarkastaa itse

Entistä useammassa kerrostalossa taloyhtiön hallitus joutuu pohtimaan, miten talosta saadaan kaikille turvallinen. Perinteisiä palotarkastuksia siirretään taloyhtiöiden vastuulle, samalla kun palotarkastukset keskitetään riskikohteisiin.

Kotimaa
Kymenlaakson pelastuslaitoksen tikasauto koekäytössä kerrostalon pihalla.
Kymenlaakson pelastuslaitoksen palomiehet kokeilevat, miten hyvin puomitikasautolla saadaan ihmisiä pelastettua ylimmistä kerroksista. Yle

Kotkassa sijaitsevassa Asunto Oy Ruotsinsalmenkatu 4:ssä omavalvonta on jo aiheuttanut toimia.

– Talon ympäriltä on kaadettu puita, että nostolava-autolla päästään joka puolelle. Tämä on yksirappuinen talo ja tarvittaessa asukkaita pelastetaan parvekkeiden kautta, sanoo taloyhtiön turvallisuusvastaava Jorma Espo.

Kerrostalo on lähellä sijaitsevan teollisuuslaitoksen takia erityiskohde, johon pelastuslaitos tekee palotarkastuksen taloyhtiön omavalvonnan lisäksi. Palotarkastuksesta tekee näyttävän se, että pelastuslaitoksen päivävuoro kokeilee samalla, miten puomitikasautolla pelastetaan ihmisiä ylimmistä kerroksista.

– Kerrostalo on Kotkansaaren korkeimpia. Nyt pystymme katsomaan, mitkä on meidän kaluston ulottumat ja miten me saamme pelastettua ihmiset parvekkeelta, sanoo palopäällikkö Jukka Ruuskanen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Omavalvonta korvaa perinteisiä palotarkastuksia

Tänä vuonna Kotkansaarella palotarkastaja käy noin 120 kerrostalossa. Huomattavasti useammassa tarkastuksen tekee taloyhtiön hallitus itse. Taloyhtiöille on lähetetty palotarkastuskaavake, joka täytetään hallituksen kokouksessa.

– Tällä haluamme saada asukkaat ajattelemaan omaa ja taloyhtiön turvallisuutta. On tärkeä herätellä taloyhtiön hallituksia ja asukkaita ymmärtämään, että jotain voi sattua, sanoo palopäällikkö Jukka Ruuskanen

Taloyhtiöissä turvallisuusasioihin on tähän asti paneuduttu vaihtelevasti. Osassa taloyhtiöitä pelastussuunnitelmat pidetään ajan tasalla, osa käytännössä laiminlyö suunnitelmien päivittämisen. Omavalvontasuunnitelman vastausten perusteella palotarkastajat tekevät pistokokeita osaan kerrostaloista.

– Taloyhtiöt voivat vaikuttaa siihen, ettei porraskäytävillä säilytetä tavaroita tai että tiloissa on palovaroittimet kunnossa, listaa Ruuskanen käytännön toimia.

Ruotsinsalmenkatu 4:ssä taloyhtiö saa kehoituksen asentaa jälkivalaisevat kerrosnumerot. Tästä on apua, jos savusukeltajat joutuvat etsimään oikeaa asuntoa savua täynnä olevasta käytävästä.

– Mutta jos jossain huoneistossa olisi tulipalo, suurin ongelma aiheutuu, jos ihmiset tulevat savuiseen käytävään, muistuttaa taloyhtiön turvallisuusvastaava Jorma Espo.

Kerrostalojen omavalvonnan yleistymisen taustalla on myös pelastuslaitosten pula palotarkastajista. Ilman omavalvontaa tarkastusten välisi venähtäisi kohtuuttomasti.

– Kyllä se varmaan lähelle kymmentä vuotta saattaisi venyä, pohtii palopäällikkö Jukka Ruuskanen.

Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta ja Kymenlaaksosta alkanut kerrostalojen omavalvonta laajenee tänä vuonna muun muassa Etelä-Karjalaan.