Hyppää sisältöön

Muodostelmaluistelu ei ole söpöilyä – jääprinsessat räväyttävät armeijakuosissa SM-kisoissa

Pääkaupunkiseudun muodostelmaluistelujoukkueilla on kovatasoinen edustus viikonlopun SM-kisoissa Tampereella. Muodostelmaluistelu mielletään usein tyttöjen söpöstelyksi, mutta laji on pikkuhiljaa saavuttamassa ansaitsemaansa arvostusta. Marigold IceUnity rikkoo mielikuvan suloisista jääprinsessoista ja tuo sodan kauhut jäälle.

Marigold IceUnityn ohjelma ilmentää sodan kauhuja. Pitsit ja paljetit ovat vaihtuneet maastokuosiin. Kuva: Olli-Pekka Juhola

Suomen muodostelmaluistelijat kokoontuvat tänä viikonloppuna Tampereelle SM-kisoihin. Marigold IceUnityn vapaaohjelmassa ei nähdä tällä kertaa jääprinsessoja röyhelöissä, vaan armeijakuosiin pukeutuneita naisia. He ilmentävät esityksessään sodan kauhuja.

Raju teema löytyi musiikin kautta, kertoo valmentaja Anu Oksanen.

– Minulla oli vaikeuksia ohjelmaideoiden kehittelyssä. Tuntitolkulla musiikkia kuunneltuani löytyi kappale, josta idea lähti pikkuhiljaa itämään. Syntyi visio sodasta jäällä. Sota koskettaa meitäkin nyt niin läheltä, että jouduin tavallista tarkemmin miettimään, miten tarina tuodaan esille herkän maailmantilanteen vuoksi.

Lopulta valmentaja päätyi esittämään aiheen sotakuvaajan näkökulmasta.

– Se on valitettavasti tätä päivää ja realiteettia, mitä ihmiset ympäri maailmaa joutuvat näkemään ja kokemaan.

Myös Marigoldin lyhytohjelma kertoo Vietnamin sodasta. Lyhytohjelmaan Oksanen sai innoituksen Miss Saigon -musikaalista, joka on tarina amerikkalaissotilaan ja vietnamilaistytön rakkaudesta.

Ryhmäkuvioinnista huippu-urheiluksi

Sotateema on kuin irtiotto muodostelmaluisteluun aiemmin liitetystä mielikuvasta, jonka mukaan se ei olisi oikeaa urheilua, vaan tyttöjen söpöilyä.

– Kun laji teki tuloaan kolmekymmentä vuotta sitten, sitä kutsuttiin ryhmäkuvioinniksi. Onhan siitä matkaa tähän päivään, jolloin se on tiukkaa huippu-urheilua. Emme me enää jää Urheiluruudun kevennykseksi, vaan kyllä sielläkin jo kerrotaan muodostelmaluistelusta ihan oikeana urheiluna, toteaa Suomen taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio.

Suomalaisnaiset ovat tehneet kovasti työtä lajin eteen. Tampereen SM-kisoissa tuomareilla on vaikea tehtävä edessään, kun jäälle luistelee toinen toistaan taitavampia joukkueita.

– Kisojen taso on ihan maailman huippua siinä mielessä, että jos SM-kisoissa sijoittuu kolmen parhaan joukkoon, on hyvät mahdollisuudet päästä myös MM-kisoissa mitalisijoille, Raitio sanoo.

Helsingin Taitoluisteluklubin Rockettes on voittanut MM-kultaa kolmesti, ja Helsingin Luistinklubin Team Unique sai MM-kultamitalin vuonna 2013. Myös Espoon taitoluisteluklubin Revolutions on pärjännyt hyvin kansainvälisissä kisoissa. Suomen menestynein joukkue on kuitenkin Helsingin luistelijoita edustava Marigold IceUnity, joka on nelinkertainen maailmanmestari.

SM-tason kilpailijat ovat usein aloittaneet taitoluisteluharrastuksen kouluikään mennessä ja harjoittelevat yli kaksikymmentä tuntia viikossa. Treeniin kuuluu muun muassa balettia, lihashuoltoa ja jääharjoituksia.

Raitio toivoo, että Kansainvälinen Olympiakomitea kelpuuttaa muodostelmaluistelun olympialajiksi vielä tänä keväänä.

– Laji on jo hyvin suosittu Suomessa, mutta uskon, että olympiastatus lisää lajin harrastusta entisestään. Meillä on SM-seniorisarjassa neljä korkeatasoista joukkuetta, mutta toivoisin, että ylätason joukkueita tulisi vielä lisää.

.
.