1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt kiinnostavat lyhennysvapaat ja ASP-säästäminen

Yle Oulun tekemän soittokierroksen perusteella asuntolainan takaisinmaksuajoissa ei ole Oulun seudulla tapahtunut muutoksia. Sen sijaan lyhennysvapaat ja ASP-säästäminen näkyvät pankeissa selkeästi.

Kotimaan uutiset
Asunnon pohjapiirustus ja avaimet.
Harri Vähäkangas / Yle

Suomalaiset maksavat asuntolainaansa takaisin keskimäärin 20–25 vuotta. Säästöpankki Optian Oulun konttorinjohtajan Erja Bergmanin mielestä laina-aika on nyt hyvällä tasolla.

– Jos esimerkiksi korot nousevat, niin asiakkaalla on vielä pelivaraa, jos tulee vaikka tarve hakea lyhennysvapaita.

Sellaisia yltiöpäisiä lainoja, ei niitä ole enää aikoihin nähty.

Erja Bergman

Lainojen takaisinmaksuaikojen odotellaan mahdollisesti pitenevän, kertoo Ylen aiemmin haastattelema Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna. Hänen mukaan pohjoismaiset asuntolainamarkkinat yhdentyvät ehdoiltaan 10–15 vuodessa ja käytännössä se tarkoittaa Suomessa laina-aikojen pidentymistä. Norjassa laina-aika noin 30 vuotta ja Ruotsissa omakotitalon ostoon otettua lainaa maksetaan takaisin 70 vuotta. OP Oulun asuntopalvelupäällikkö Kati Isometsä kertoo, että Oulun seudulla asuntohankkeet ovat nykyään maltillisempia kuin ennen.

– Neliöiltään ostetaan ehkä pikkusen pienempiä koteja kuin aikaisemmin. Ensiasunnoissa lähdetään hieman pienemmästä liikkeelle.

Tämän vahvistaa myös Säästöpankki Optian konttorinjohtaja Erja Bergman.

– Sellaisia yltiöpäisiä lainoja, ei niitä ole enää aikoihin nähty.

Lyhennysvapaat ovat nyt muotia

Oulun Poppia pankin Kirkkokadun konttorin pankinjohtaja Seppo Ilola kertoo, että asuntolainan lyhennysvapaita on kyselty viime aikoina yhä enemmän ja näin on myös Oulun Säästöpankki Optiassa. Myös Osuuspankin Oulun konttorista kysellään lyhennysvapaita enemmän kuin ennen. Lyhennysvapaaneuvotteluun saattaa joutua odottamaan viikkoja. Lyhennysvapaita kysellään monenlaisella taustalla.

– Aika usein siellä on vaikkapa remontti. Kannattaa miettiä järkevä kohde mihin lyhennysvapaa käytetään. Joskus aikanaan laina pitää maksaa takaisin kumminkin, sanoo OP Oulun asuntopalvelupäällikkö Kati Isometsä.

Kannattaa miettiä järkevä kohde mihin lyhennysvapaa käytetään.

Kati Isometsä

Oulun alueella myös irtisanomiset ovat aiheuttaneet pankkiasiakkaille taloudellisia haasteita, kertoo Säästöpankki Optian Oulun Kirkkokadun konttorinjohtaja Erja Bergman.

– Nyt kun monet paketit alkaa loppua, niin kyllä se itse asiassa näkyy täällä meillä. Työttömyys ja sairaudet ovat yleisimmät syyt lyhennysvapaisiin. Valitettavasti törmätään myös asiakkaisiin, jotka ovat velkaantuneet muutenkin ja sitten aletaan järjestellä kokonaisuutta.

Säästöpankki Optiasta toivotaan, että lyhennysvapaita tultaisiin kysymään hyvissä ajoin, ennen kuin ongelmat ovat alkaneet.

ASP-säästäminen on nostanut taas uudestaan päätään

Nykyään useimmat pankit vaativat jälleen omia säästöjä asuntolainan yhteydessä. Toki takausten turvinkin vielä asuntolainaa saa. Etenkin ensiasunnon ostajilta löytyy tänä päivänä omia säästöjä ja asuntoa varten säästötilejä avataan taas.

Nyt ASP-tilejä avataan taas tosi paljon.

Kati Isometsä

– Kyllä tällä hetkellä ihan selvästi asuntosäästäminen on kasvanut, kertoo Erja Bergman.

Esimerkiksi valtion tukema ASP-laina kiinnostaa yhä enemmän ja säästäminen ASP-tileille on selkeästi virkistynyt, oululaisista pankeista kerrotaan. ASP-tili on juuri ensiasunnon hankintaa varten.

– Välillä tuntui, että sen suhteen oli hiljaisempaa, mutta nyt ASP-tilejä avataan taas tosi paljon, Kati Isometsä sanoo.

Lue seuraavaksi