Siilien ystävä maksaa hoidon omasta pussistaan – "Kesällä on vähän kevyempi voi leivän päällä"

Kokkolalainen Minna Rintala on hoitanut apua tarvitsevia siilejä parikymmentä vuotta. Kevään ensimmäisen varhaisheränneen hän haki kymmenien kilometrien hoitoon kellariinsa. Talvella on rauhallista, mutta kesällä sairaiden siilien lääkitys ja muu hoito tekevät lompakkoon ihan tuntuvan loven.

luonto
Kuvassa siili, jota hoitaja pitelee.
Kevään ensimmäinen hoidokki tuli kokkolalaishoitoon Ylivieskasta asti.Minna Rintala

Kevään ensimmäinen vieras tuli Minna Rintalan kotiin viime viikolla ilmeisesti sulavesien vaurioituttua pesää. Rintala haki siilin Ylivieskasta eli noin 80 kilometrin päästä.

Kellariin tehdyissä viileämmissä tiloissa siili elelee menemättä enää talvihorrokseen. Paikka on koetettu rakentaa mahdollisimman luonnonmukaiseksi ja lääniä liikkumiseen löytyy.

Alkuajat urossiili saa kotiutua. Se myös madotetaan ennen esimerkiksi hampaiden tarkastusta. Talvella hoitajan rahanmeno on maltillisempaa kuin kesällä. Rintala madottaa kaikki eläimet, ja kesäisin rahaa kuluu myös esimerkiksi antibioottikuureihin. Ne maksavat jopa kymmeniä euroja. Kaikki menee omasta pussista, sillä taustalla ei ole yritystä tai järjestöä.

Pitää ottaa huomioon, että se lähtee täältä. Ja maailma on karu.

Minna Rintala

– Kesällä sairaiden siilien kanssa menee enemmän rahaa; silloin on vähän kevyempi voi leivän päälä.

Hoitoeläin ei ole lemmikki

Rintala odottaa päästäkseen tutkimaan uutta tulokasta tarkemmin. Hän ei osaa suoralta kädeltä arvioida ikää, sillä eläimessä on vanhan siilin piirteitä, mutta "vesivahingon" kohteeksi joutuvat usein nuoremmat. Viime kesän poikaset kun ovat talonrakennushommissaan vähän hutilompia:

– Vanhalla on sellainen viisaus mukana, että se osaa tehdä pesän oikein, sanoo Rintala.

Suuremmin hoitaja ei siilin kanssa aikaa vietä; kyse ei ole lemmikistä. Siksi siili elää kellarissa, missä hoitaja käy vain putsaus- ja ruokintahommissa.

– Pitää ottaa huomioon, että se lähtee täältä. Ja maailma on karu.

Harvinaista on, että hoitosiili palaa samaan paikkaan, mistä tulikin. Yleensä ne päästetään luontoon samoihin aikoihin, kun pihasiilit laajemmin heräilevät eli silloin, kun hyönteiset ilmaantuvat. Tämän yksilön Rintala kuitenkin kuljettaa aikanaan ylivieskalaisperheelle, joka on valmis uhraamaan pihatilaansa ja myös ruokkimaan siiliä aluksi.

– Nyt se tottuu siihen, että ruoka tulee helpolla.