Aavasaksalla pääsee mäkeen vaikka lepakkomiehenä

Aavasaksan laskettelurinne tempaisee pohjoisen koululaisten hiihtolomaviikolla ja tarjoaa perheille mahdollisuuden lasketella ilmaiseksi. Laskettelukeskuksessa herätetään henkiin myös perinteinen pääsiäisen naamiaisyömäki.

Aavasaksa
Aavasaksan laskettelurinne.
Jari Vesa/ Yle

Aavasaksan laskettelukeskuksen kausi on alkanut lupaavasti. Kausi- ja perhelippujen myynti on ollut viimevuotista vilkkaampaa; niitä on mennyt kaupaksi noin puolensataa.

Kausi avattiin kolmeasti pari viikkoa sitten, kun avajaispäivänä rinteessä oli 150 laskijaa.

– Väkeä on riittänyt myös iltamäkeen, jossa on ollut keskimäärin kolmisenkymmentä laskijaa, kertoo Katja Tuukkanen Aavasaksan laskettelurinnettä pyörittävästä Nuorten työpajasta.

Ylitornion kunnan omistama laskettelukeskus on avoinna niin kauan kuin lumitilanne sen sallii.

Pääsiäisenä erikoisjuttuja

Koululaisten hiihtolomien aikaan Aavasaksa on auki poikkeuksellisesti päivittäin. Koululaisia silmälläpitäen viikolla on myös ohjelmaa, jonka järjestämisessä on mukana useita eri tahoja.

– Ensi keskiviikkona meillä on muun muassa pulkkamäkikisa, lumisählyä ja pujottelukisa. Kaikki päivän tapahtumat ovat ilmaisia kuten myös laskettelu, summaa Tuukkanen.

Nuorten työpajalla on myös ideoitu, että pääsiäisenä Aavasaksalla palataan perinteiseen ohjelmaan.

– Pitkäperjantaina meillä on naamiaisyömäki ihan kuten ennen, iltayhdeksästä yöllä kello yhteen. Siellä on muun muassa musiikkia ja kilpailuja. Kun olin itse nuori, oli Aavasaksalla aina naamiaisyömäki pääsiäisenä ja nyt perinne herätetään henkiin, iloitsee Tuukkanen.