1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalevala-pulla syntyy kalevalaisista aineksista

Juhlapäiviin on perinteisesti liittynyt monenlaisia leivonnaisherkkuja. Keski-Suomessa Äänekoskella on ryhdytty kehittelemään Kalevala-pullaa.

ilmiöt
Paikallislehden aukeama.
Kalevala-pullaa on kehitelty Äänekoskella. Sisä-Suomen Lehti esitteli jutussaan ideaa lähes aukeaman täydeltä.Yle

Äänekoskelainen Reino Väisänen on pohtinut Kalevala-leivonnaista jo parikykymmentä vuotta. Ainekset löytyvät tietenkin Kalevalasta.

– Luin Kalevalan, ja kokosin sieltä ruokaan liittyvät asiat. Sieltä tulevat hunaja ja marjat, ja ajattelen niin, että kun taloon on tullut miniä, niin se on ollut kunnia-asia, että on hienot jauhot. Karkeita tekee kuka vain, hän sanoo.

Toinen idea on se, että leivonnaisen pitää olla riittävän yksinkertainen.

– Muistaakseni Pohjolan häissä puhuttiin kakkarasta, joka oli se kaunein leivonnainen. 25. runossa puhutaan, että "kaunihilla kakkaroilla". Sana esiintyy muutaman kerran, Väisänen sanoo.

Kolmisen vuotta sitten Väisänen koki valaistuksen kesken matkan kotoa Äänekosken keskustaan.

– Pullasta piti tehdä kanteleen muotoinen, hän sanoo.

Kokeiluversiosta tuli peruspullataikinasta ohrajauhojen avulla pulikalla litteäksi pyöritelty levy.

– Vähän siinä viivotintakin käytin, että sain mitat kohdalleen. Ääniaukon kohdalle painoin montun, johon sitten mustikkaa. Se mustikka piti perunajauholla saada kuriin. Kokeilujen jälkeen päädyin siihen, että pulla sivellään hunajalla ennen ja jälkeen paiston, hän kertoo.

– Maku on sellainen, että ohrajauho antaa vanhan ajan maun, ja hunaja omansa. Ainakin tuoreena minusta oikein hyvä, Väisänen jatkaa.

Reino Väistästä__haastatteli Yle Keski-Suomelle Mikko Maasola

Lue seuraavaksi