1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rahaa saa seinästä jatkossakin – uudet pankkiautomaatit nousevat kauppakeskuksiin

Pankkiautomaattien määrä on pienentynyt samalla, kun käteisen rahan käyttö on vähentynyt. Ottoja ylläpitävä Automatia Pankkiautomaatit Oy lupaa kuitenkin pysyä niillä paikkakunnilla, joissa automaatti on nykyisinkin. Uusia automaatteja tulee sinne missä rahakin liikkuu, lähinnä kauppakeskuksiin. Talletusautomaattien määrä lisääntyy vielä nykyisestä.

Kotimaan uutiset
Otto pankkiautomaatti
Markku Karvonen / Yle

Käteisen rahan nostoautomaattien määrä saattaa edelleen pienentyä, talletusautomaatteja tulee lisää, ja Otto-automaattien verkostosta vastaava Automatia Pankkiautomaatit Oy lupaa pysyä niillä paikkakunnilla, joilla heillä tällä hetkellä on Otto. Näin voi tiivistää palvelujohtaja Harri Pennasen vastauksen pankkiautomaattien vähenemiseen, mikä on huomattu esimerkiksi Hämeenlinnassa.

– Kyllä ne tuntuvat koko ajan katukuvasta häviävän. Tässäkin Raatihuoneenkadulta yksi on kadonnut. Enemmän ja enemmän saa nykyä automaattia hakea. Keskustassa on kyllä aika taajaan. Itse käytän käteistä mieluummin kuin korttia, sanoi hämeenlinnalainen pankkiautomaatin käyttäjä.

Otot vähenevät, TalletusOtot lisääntyvät

Automatia Pankkiautomaatit Oy:n palvelujohtaja Harri Pennanen kuvailee, että automaattien kokonaismäärä on viime vuosina pudonnut aika vähän.

– Nyt tuodaan tätä TalletusOttoa, joka on nosto- ja talletusautomaatti. Sen myötä normaali-Ottojen määrä pienenee, mutta kokonaismäärä pysyy suunnilleen samalla tasolla. Käteisnostojen määrä putoaa tasaisesti muutaman prosentin vuosivauhtia. Tämä vaikuttaa osaltaan meidän palvelumme määrään.

– Sijoittelua harkitaan potentiaalin mukaan ja päätökset tehdään yhdessä sijoittelukohteen kanssa. Pyrimme tasapuolisuuteen ja sijoittamaan ne niin, että asiakkaita riittää. Kaikissa kohteissa pyritään noudattamaan samoja periaatteita.

Uudet koneet menevät kauppakeskuksiin

Voiko automaatin saamiseen tai pysymiseen vaikuttaa vaikka vetoomuksin ja nimienkeruulla?

– Se on suhteellisen harvinaista. Pyrimme viemään palvelut uusiin kauppakeskuksiin, kuten vaikka (kauppakeskus) Goodman Hämeenlinnassa. Ne ovat tyypillisiä paikkoja, joihin uusia automaatteja tulee, kertoo Pennanen.

– Rahahuoltoa turvaa se, että aiomme pysyä niillä paikkakunnilla missä nyt palvelu on olemassa. Pyrimme seuraamaan liiketoiminnan kehittymistä niin, että missä liikkuvat suuret ihmisvirrat, kuten kauppakeskuksissa, siellä pyrimme olemaan saatavissa.

Rahavirta turvaa säilymisen

Joidenkin tietojen mukaan pankkiautomaatin säilyminen vaatii noin 8 000-9 000 euron nostot kuukaudessa. Pitääkö luku paikkansa?

– Sen suuntaisia laskelmia on esitetty. Mutta kun säilytämme palvelun paikkakunnilla, missä määrät ovat selvästi pienempiä, kokonaisuus ratkaisee. Keskimäärin mainitulla nostomäärällä automaattiverkosto on kannattava. Mitään etäisyyksiin perustuvaa säätelyä ei ole olemassa. Asemamme takia pitäydymme siinä, että pysymme nykyisillä paikkakunnilla ja turvaamme palvelun kauppakeskuksiin.

Käteisen käyttö suhteessa korttiin on vähentynyt, mutta mitään dramatiikkaa Pennanen ei tulevaisuudessa näe.

– Joudumme seuraamaan yleensäkin käteisen käyttömääriä, mutta uskon, että uusi TalletusOtto tulee olemaan käytössä vuosikausia tästä eteenpäin. Mitään suuria liikahduksia viime vuosina ei ole tapahtunut.

Entiset kunnat saivat pitää koneensa

Kanta-Hämeen kaupunkien lisäksi Ottoja on vanhoissa kuntakeskuksissa, 1-2 kussakin nykyisessä tai entisessä kunnassa. Viime vuosina Ottojen määrä on pudonnut vuosittain parillakymmenellä, nyt niitä on noin 1 500. Syinä ovat vähenevä käteisen käyttö ja lisääntyvä verkkokauppa. Talletusautomaatteja on puolensataa.

Asiointeja kertyy kuukausittain jopa 15 miljoonaa. Yli 80 prosenttia suomalaisista nostaa automaatista rahaa keskimäärin kerran viikossa. Vaikka nuoret oppivat korttikansaksi, vastaava luku 25–44-vuotiailla on edelleen yli 90 prosenttia.

Lue seuraavaksi