Nämä kansalaisaloitteet odottavat seuraavaa eduskuntaa

Kansalaisaloite.fi -palvelussa on tällä hetkellä kolme kansalaisaloitetta, jotka odottavat seuraavan eduskunnan muodostumista.

politiikka
Eduskuntatalo.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Viime vuoden loppupuolella kolme kansalaisaloitetta sai kerättyä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta.

Aloitteen tekijät odottavat kuitenkin kevään vaalien yli ennen kuin jättävät aloitteensa. Nykyinen eduskunta ei ehtisi niitä käsitellä ja meneillä olevan kauden päättyessä aloitteet raukeaisivat.

Terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteinen oikeus kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä (siirryt toiseen palveluun), päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta (siirryt toiseen palveluun) ja kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksen koventamisesta (siirryt toiseen palveluun) ovat kaikki keränneet määrätyssä ajassa tarvittavat kannatusilmoitukset.

Kannatusilmoitusten keräysaika on kuusi kuukautta aloitteen päiväyksestä.

Nykyiselle eduskunnalle jätetty kuusi aloitetta

Nykyisen eduskunnan käsiteltäväksi on lähtenyt kuusi kansalaisaloitetta. Ainoastaan yksi, eli laki tasa-arvoisesta avioliittolaista, on mennyt läpi eduskunnassa. Kolme aloitetta odottaa vielä eduskunnan päätöstä.

Ensimmäinen eduskuntaan toimitettu kansalaisaloite koski turkistarhauksen kieltämistä. Eduskunta hylkäsi aloitteen. Myös tekijänoikeuslakiin muutoksia halunnut aloite hylättiin. Energiatodistusta koskeva kansalaisaloite tuli sellaisenaan hylätyksi, mutta eduskunta edellytti asiaan tarkennuksia ja asia on käsitelty osittain EU-tasolla.

Kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamisesta vapaaehtoiseksi odottaa tällä hetkellä eduskunnan täysistuntoa. Sivistysvaliokunta on esittänyt mietinnössään aloitteen hylkäämistä.

Kansalaisaloite rattijuoppojen rangaistuksien tiukentamiseksi on tällä hetkellä lakivaliokunnassa.

Aloitteet nollautuvat kevään eduskuntavaalien jälkeen, jos nykyiset edustajat eivät ehdi käsitellä niitä ennen sitä.