1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Solar Films 20 vuotta – kosteita juhlia ja kovaa työtä

Tuotantoyhtiö Solar Films juhlii tällä viikolla 20-vuotista taivaltaan. Yhtiö siivitti suomalaisten elokuvien katsojalukuja uuteen nousuun vuosituhannen vaihteessa, mutta on kokenut myös takaiskuja esimerkiksi Mannerheim-projektissa.

elokuvat
kolme miestä maalaistalon keittiössä
Pahat pojat -elokuvassakin näytellyt Jasper Pääkkönen kertoi Aamu-tv:n Tähtihetkessä Solar Filmsin ottaneen riskin palkatessaan Salatut elämät -idolin.

Häjyt, Pahat pojat, Matti, Kummeli- ja Vares-elokuvat ja seksikohun aiheuttanut Levottomat. Siinä Solar Filmsin viihdemagneetteja. Mukaan on mahtunut myös laatudraamaa Tummien Perhosten kodista__Puhdistukseen. Viime vuoden jättihitti_ Mielensäpahoittaja_ on myös tuotantoyhtiön tekosia.

Juuri Kätilö-elokuvansa valmiiksi saanut Antti Jokinen oli perustamassa Solar Filmsiä 90-luvun puolivälissä.

– Olin valmistunut leffakoulusta, tehnyt töitä ja sitten Markus Selinin ja Taina Saikkosen kanssa perustettiin intohimoisina elokuvaihmisinä tuotantoyhtiö. Ajatuksena oli, että pidetään kivaa ja tehdään sellaisia elokuvia tv-ohjelmia, joista itse tykätään.

Solar Films on tehnyt myös lukuisia televisio-ohjelmia. Se muistetaan muun muassa arvostelumenestyksistä Irtiottoja ja Kylmäverisesti sekä monista viihdesarjoista kuten Miljonääri-Jussi.

Salatut elämät -idolista elokuvapäärooleihin

Näyttelijä Jasper Pääkkönen päätyi Solar Filmsin leipiin Levillä. Siellä hän tapasi Solar Filmsin tuottajan Markus Selinin vuonna 2001. Pääkkönen oli juuri lopettanut Salatuissa elämissä.

– Siinä illan ja yön mittaan puhuttiin suunnitelmistani. Jossain vaiheessa yötä Markus mainitsi, että voisi olla minulle jotain mielessä.

Pian Pääkkönen nosteli puntteja muiden _Pahat pojat _-näyttelijöiden kanssa. Pääkkönen kiittelee elokuvan ohjaajaa Aleksi Mäkelää riskinotosta.

– Markus ja Aleksi olivat hulluimmat ja rohkeimmat ihmiset alalla, jotka uskalsivat ottaa Salatuista elämistä pinnalle ponnahtaneen silloisen teini-idolin mukaan. Hulluus ja rohkeus ovat leimallista Solar Filmsille.

Pääkkönen on näytellyt tähän mennessä 14 yhtiön elokuvassa, viimeisempänä tuoreessa Vareksessa.

Elokuvat eivät synny juhlien

Solar Filmsillä on ollut tiivistä ydinporukkaa. Ohjaajista Jokisen ja Mäkelän lisäksi Aku Louhimies ja Dome Karukoski ovat olleet kelkassa mukana.

Solar Filmsin juuri tehdyssä historiikissa kerrotaan lukuisista kosteista illoista ja keppostelusta. 20 vuodessa on nähty monia juhlia, mutta Antti Jokinen muistuttaa, että eivät elokuvat juhlien synny.

– Täytyy olla innostunut ja hyvä työssään. Kaikki elokuvat on tehty vakavissaan ja tosissaan. Elokuvanteossa ollaan metsässä 16 tuntia. Seistään suossa haaroväliin asti ja siirrellään lamppuja.

Myös elokuvanteon epäonnessa on rämmitty. Solar Filmsin toimitusjohtajan Jukka Helteen mukaan kaatunut Mannerheim-projekti ja Lordista kertova floppielokuva Dark Floors ovat olleet taloudellisesti suurimpia kriisejä.

– Just mietittiin synttäribileissä, että ei niitäkään olisi tehty heittäytymättä ja uskomatta niihin. Mistään ei voi tietää, että mihin päädytään, sen näkee vasta kun elokuva valmistuu.

Solar Films ei ole useaan vuoteen tehnyt tv:tä, mutta nyt kylkeen on jälleen perustettu tv-tuotantoyhtiö. Uusina elokuvaprojekteina on juuri julkistettu Fingerpori-sarjakuvasta tehtävä elokuva ja Juice Leskinen-elämänkerta.

Twitter: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi